Настимир Ананиев за акцията на МВР: Не проверяват мои фирми, а фирми на белгийски граждани

Настимир Ананиев за акцията на МВР: Не проверяват мои фирми, а фирми на белгийски граждани

ФБ/Настимир Ананиев

A A+ A++ A

Фактите:

Преди 8 месеца, през август 2023, се получава искане от белгийската прокуратура в Антверпен за информация и документи, свързани с белгийски граждани, които имат белгийски и български фирми, работещи на територията на България.

Макар и в закона да пише че трябва до 3 месеца да се предприемат действия и да се върне информация до запитващата страна, нашата прокуратура не предприема нищо 6 месеца до февруари 2024, когато поискват от Софийски градски съд разрешение за “претърсване и изземване” за два офиса. (интересно съвпадение е ,че точно по това време започнахме да изслушваме прокурори в комисията за Нотариуса в НС)

Единият е този, в който се помещава моя фирма, обслужваща счетоводно български и чуждестранни юридически лица, включително проверяваните лица. Другият офис на ул. Парчевич е на счетоводната кантора, която В МОМЕНТА обслужва проверяваните лица.

Първо съдът отказва да даде разрешение за моя офис, но прокуратурата отива при друг съдия, работил преди в специализирания съд, който месец по-късно – на 22 март – разрешава иземване и в моя офис.

На 10 април полиция и следователи влизат в моя офис с искане за предоставяне на документите на три фирми, собственост на две белгийски физически лица. След като са изчакали един час идването на счетоводителя, са взели с протокол документите на трите фирми.

В документа от определението на българския съд, в което се разрешава влизането в моя офис пише “органите на досъдебно производство не рзполагат с друга възможност за намиране и проиобщаване на въпросните доказателства.“ – но защо никой нас не ни е търсил за да получи тези документите, които са им поискали от Белгия? Също така къде са доказателствата, че не е имало друга възможност.

Ето повече информация и за въпросните 3 фирми

Фирма 1

- Българско юридическо лице, регистрирано през 2013-та година. Занимава се с транспортна дейност. Обслужвано е от юли 2015-та година до март 2019-та година.

Приходи:

- 2017 – приходи от продажба на услуги – 17,798 лева, приходи от продажба на ДМА – 35,930 лева

- 2018 – приходи от продажба на услуги – 23,274 лева

- 2019 – приходи от продажба на услуги – 28,760 лева

Фирма 2

- Българско юридическо лице с дейност в областта на услугите. Фирмата е основана през юли 2011. Договор за счетоводно обслужване с новия белгийския собственик е от септември 2020. Прекратяване на услугите – април 2021.

Приходи:

- 2020 – приходи от продажба на услуги – 28,163 лева

- 2021 – приходи от продажба на услуги – 49,286 лева

Фирма 3

- Българско юридическо лице с дейност международен превоз. Фирмата е основана 2020. Обслужвана е между август и декември 2020 (от основаването до декември). През януари 2022 прекратяваме услугите след акто нямаме контакт със собственика цяла година..

Приходи:

- 2020 – приходи от продажба на услуги – 5491 лева, приходи от продажба ДМА – 9094 лева

- 2021- няма дейност

Поради големия интерес към семейния ми бизнес и за да огранича “свободните съчинения”, предоставям информация и за него.

До 2008 съм живял в Ирландия. Върнах се по две причини - разрастването на бизнеса ми с недвижим имоти и желанието ми да завърша EMBA в АУБГ.

През 2008, 2009, 2010, 2011 и 2012 бях направил портфолио от инвестиционни проекти в България, което представях пред инвеститори и на изложения по целия свят - Ирландия, Англия, Русия, Кувейт, ОАЕ, Белгия, Холандия, Франция, Германия, Казахстан и Китай. Също така се занимавах с покупка, продажба, поддръжка и управление на недвижими имоти и почистване на офиси..

През 2012 белгийска клиентка, която консултирах за пазара за недвижими имоти ми предложи да направим холдинг, в който да влязат моите и нейните фирми, което и направихме.

Тя привлече белгийски и холандски клиенти, които обслужвахме и консултирахме. Идеята беше да предлагаме така-нареченият „one stop shop for business development in Bulgaria” или получаването на целия кръг от услуги на чуждестранни предприемачи, искащи да инвестират в България.

Предлагахме различни услуги - счетоводни, административни, правни, подбор на персонал, покупка, продажба и наем на имоти, маркетингови и социологически проучвания, лично представителство и представителство на преговори и други.

Бизнес парнъорката ми от Белгия реши да се прибере обратно в Белгия и това прекрати нашите общи проекти, Някой клиенти се тръгнаха, други останаха и доведоха нови. През 2021 свих дейността по счетоводно обслужване като ни останаха само няколко чуждестрани клиента. Бях решил да започна нов бизнес, но появяването на Продължаваме Промяната замрази тези планове.

С други думи, няма никакво съмнение, че прокуратурата влезе в предизборната кампания. Тя използва европейската заповед за параван и вместо да прати писмо, прати полиция в офиса ми след като цял месец търси втори съдия, който да разреши „поръчката“. Също така е важно да се отбележи,че не проверяват мен или моя фирма, а фирми на белгийски граждани.

От информацията, която споделих за фирмите, се вижда, че не работя и с трите фирми вече няколко години. С Фирма 2 съм работил последно април 2021 – преди 3 години и преди влизането ми в Народното събрание като представител на коалиция „Продължаваме Промяната“.

Относно съмненията за пране на пари и дали е имало индикации – сами виждате, че през времето, в което съм работил с тези фирми, годишните им приходи са изключително ниски, дори нищожни. Вярвам на счетоводителите си и не съм получавал индикации за нередности. Предоставил съм всички необходими документи и няма от какво да се притеснявам, защото истината е на моя страна!

(Текстът е от фейсбук страницата на автора)

#Настимир Ананиев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Закон и ред
Последно от Закон и ред

Всички новини от Закон и ред »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници