Възкресете традицията: Боядисване на яйца с естествени съставки

Възкресете традицията: Боядисване на яйца с естествени съставки

canva

A A+ A++ A

Великден е време за празнуване и събиране със семейството. Една от най-обичаните традиции по това време е боядисването на яйца. Въпреки че има много налични съвременни бои за яйца, връщането към бабината кухня и използването на естествени съставки може да добави уникален щрих към вашия празничен декор. В тази статия ще разгледаме различни методи за естествено боядисване на яйца, използвайки съставки като червен лук, коприва, цветя, ориз и други.

Червен лук
Червеният лук е популярен избор за боядисване на великденски яйца поради яркочервения си цвят. За да постигнете този ефект, ще ви трябва обелени скилидки червен лук. Поставете яйцата в тенджера и ги покрийте напълно с вода. Добавете обелените пера червен лук във водата и оставете сместа да заври. След като заври, намалете котлона и оставете яйцата да къкри около 15 минути. След като изтече времето, извадете яйцата от тенджерата и ги оставете да изстинат. Резултатът ще бъде красиво наситено червено яйце.

От бабината кухня: Три идеи за великденския обяд

Коприва
Копривата е друг естествен оцветител, който може да се използва за боядисване на яйца. Съберете пресни листа от коприва и ги изплакнете старателно под студена вода. Смесете листата с вода в тенджера и оставете сместа да заври. След като заври, добавете яйцата и ги оставете да къкри около 15 минути. Цветът, получен от копривата, варира от бледо до тъмнозелено, в зависимост от концентрацията на листата. След процеса на боядисване можете допълнително да подчертаете зеления цвят, като използвате разтвор от вода и сода за хляб, за да създадете светлозелена глазура върху яйцето.

От тефтера на баба: Традиционна българска рецепта за телешко месо за Великден

Цветя
Използването на цветя за боядисване на яйца добавя нотка елегантност и красота към вашата великденска маса. За да направите това, ще ви трябват свежи цветя, които все още не са цъфнали, като лалета, зюмбюли или люляци. Отрежете стъблата на цветята и ги поставете в тенджера. Добавете достатъчно вода, за да покриете напълно цветята, и ги оставете да заврят. След като заври, добавете яйцата и ги оставете да къкри около 15 минути. Цветът, постигнат чрез използване на цветя, зависи от вида на използваното цвете и неговата концентрация. Можете също така да използвате венчелистчетата на цветята, за да създадете уникален флорален модел върху яйцата, като ги разтриете върху яйцата, докато са още топли.

Ползите от хапването на левурда + РЕЦЕПТА за салата

Бърза, лесна и бюджетна супа от коприва

Ориз
Боя с ориз: В плик сложете ориз и желяния цвят боя, поставете яйцето, горещо и оставете шарките да се образуват.

Свещ

Рисуване с восък: Използвайки свещ или восъчна писалка, нарисувайте модели върху яйцето, преди да го потопите в боя. Восъкът ще попречи на боята да се абсорбира в черупката, създавайки контрастни дизайни

Други естествени оцветители
Има няколко други естествени оцветители, които можете да използвате за боядисване на яйца, включително:

Куркума за жълто
Кафе за кафяво
Спанак за зелено
Червени боровинки за розово
Лилав картоф за лилаво

За да използвате тези съставки, следвайте подобна процедура като при червения лук или копривата, като кипнете избраната съставка във вода, добавите яйцата и оставите да къкри за около 15 минути.

Колко ще ни струват козунаците в страната преди Великден

Вълнуващи начини да забавлявате децата си по време на Великденските празници

Природното боядисване на яйца е чудесен начин да включите децата в подготовката за Великден и да създадете уникални, екологични яйца. Експериментирайте с различни съставки и техники, за да намерите перфектната комбинация за вашето семейство. Не забравяйте, че ключът към успешното естествено боядисване на яйца е търпението, тъй като процесът може да отнеме повече време от обикновените купени бои. Но с малко креативност и любов вашите естествено боядисани яйца със сигурност ще бъдат шедьовър, който ще направи празника ви незабравим.

Линда Петкова откри сезона на козунаците, ето колко струват

Вкусни великденски кифлички с квас, за които могат да помагат и децата

#Великден

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници