Комисията по дискриминация връща бонусите за 3000 лв.

Комисията по дискриминация връща бонусите за 3000 лв.
Сумите са средно по една заплата, или по около 3000 лева на човек, и това е „реверанс“, за да не се провокира обществено недоволство, обяви председатеят на комисията Анна Страшимирова. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Членовете на Комисията за защита от дискриминация (КЗД) ще върнат бонусите, които са взели много скоро след назначаването си, заяви председателят на комисията Анна Страшимирова.

Сумите са средно по една заплата, или по около 3000 лева на човек, и това е „реверанс“, за да не се провокира обществено недоволство, обяви пред Би Ти Ви Страшимирова.

Парите обаче ще върнат само деветимата членове на комисията, но служителите от администрацията не, тъй като са ги заслужили и са получили по около 550 лева, уточни Страшимирова.

„Служителите в администрацията имат правото и във всяка една администрация се правят подобни възнаграждения по законовия ред. В момента така се получи, защото имаме възможност“, обобщи Страшимирова.

Според нея раздадените бонуси не са ощетили никого, защото парите са били спестени от фонд „Работна заплата“ – от незаети шест бройки и от служители, напуснали заради пенсиониране или по взаимно съгласие.

Страшимирова каза, че макар формално новият състав на комисията да заседава от два месеца, реално цяло лято членовете са се запознавали със заварените преписки. Заради това тя защити правото си да стимулира хората си за добре свършена работа.

По думите на председателя на КЗД анонимният сигнал за бонусите, след който се разбра за тях , оповесен във вторник от вестник „168 часа“, е стремеж комисията да се покаже в „най-черни краски“, докато никой не си задавал въпроса в какви условия работели нейните служители.

„Твърдо заставам зад тях и мисля, че те имат право да получат допълнително възнаграждение. Струва ми се, че има известна степен тенденциозност. Вероятно атаките идват от бивши членове на комисията“, смята Страшимирова.

Според нея негативната кампания идвала в „труден и тежък момент“, когато ще се гласува бюджетът на комисията. Тя дори се оплака, че институцията е с най-малко пари в държавната администрация, като дори имало намерения да им бъдат орязани 500 хил. лева през 2013 г., с което бюджетът да падне на 1 380 млн. лева.

Най-големият скандал с бонуси досега се разигра около Агенцията по вписванията. През февруари тогавашният й председател Виолета Николова беше уволнена, след като се разбра, че е получила 73 хил. лева допълнително само за 2011 г. Николова заяви, че си ги е заслужила, и добави твърдо, че няма да ги върне.

Прокуратурата дори започна проверка, а бонусите в агенцията бяха забранени със закон, след като се разбра, че общо там за същата година са раздадени 1.6 млн. лева.

Премиерът Бойко Борисов пък нареди всички висши чиновници и членове на кабинета да върнат получените бонуси и се събра сумата от 600 хил. лева, които бяха използвани за лечение на деца.

В началото на ноември КЗД оцеля, след като в парламента гласуваха проекта на независими депутати за закриването й. Според тях дискриминацията е ясно забранена в текстове на Конституцията и законите и това прави съществуването на специален закон излишен, а самата комисия се назначава на политически принцип и многократно е била използвана от предишното управление за репресии срещу политически противници на властта.

КЗД, която беше създадена във връзка с европейските изисквания, е погълнала немалко пари на данъкоплатците, допълниха тогава народните избраници, но мнозинството не прие тези аргументи.

Конкретният повод за искането за закриване на комисията обаче бе скандалът с нейния доклад, свързан с учебниците, който остро разкритикува представянето на турците като поробители и насилници, а Левски бе представен като „нарушител на реда“.

#Закон за държавния служител #Фонд „Работна заплата“ #вестник „168 часа“ #КЗД #Комисия за защита от дискриминация

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници