Рекорд: Британец посети 201 страни, без да ползва самолет

Рекорд: Британец посети 201 страни, без да ползва самолет
Греъм Хюз не възнамерява да се възползва от въздушен транспорт, за да се завърне в родината си. Снимка: Интернет
A A+ A++ A

Британецът Греъм Хюз постави световен рекорд, посещавайки 201 страни, без да използва каквито и да било въздушни транспортни средства.

За да преодолее разстоянието от почти 256 000 километра, 33-годишният пътешественик е използвал автобус, такси, влак, кораб, а част от разстоянието е изминал дори пеша, съобщи „Дейли мейл“, цитиран от БТА.

Пътешествието си британецът е започнал през 2009 г. – точно на Нова година се отправил на път от родния си Ливърпул и го е завършил едва сега в Джуба, столицата на Южен Судан.

„Обичам да пътешествам. С постъпката си исках да покажа как един човек може да обиколи целия свят с малка сума пари в джоба“, разказа авантюристът.

„Исках също да покажа, че светът не е такова голямо и страшно място, а обратното – той е пълен с хора, въпреки че не ви познават“, добави Хюз.

По време на пътуването си, продължило 1426 дни, той е прекосил границите на 193 страни – членки на ООН, а също на Тайван, Ватикана, Палестинските автономни територии, Косово и на регион в Северна Африка – Западна Сахара.

Пътешествайки, Хюз е попадал и в по-екстремни ситуации – прекарал е една седмица в затвор в Конго по подозрение в шпионаж, и е бил задържан от граничари при опит да влезе на територията на Русия.

„Главното чувство, което сега изпитвам, е благодарност към хората, които ме подслоняваха или ми показваха правилната посока“, сподели пътешественикът.

По думите му в страни като Северна Корея, Ирак и Афганистан хората са били много по-сърдечни, отколкото в райски места като Малдивите или Сейшелските острови.

Греъм Хюз не възнамерява да се възползва от въздушен транспорт, за да се завърне в родината си.

Намерението му е да стигне до Ирландия, там да се качи на кораб и за Коледа да си е у дома.

Представители на „Книгата на рекордите“ на Гинес вече са потвърдили, че Хюз, който е заснел пътешествието си за документален филм, е поставил световен рекорд, посочва Би Ти Ви.

Пътуването на Хюз е имало не само приключенски, но и благотворителен характер – той подкрепя организация, която се занимава с опазване на водните ресурси.

Рекордьорът е харчил много скромни суми по време на пътешествието си – не повече от 100 долара на седмица.

#рекорд #Гинес #самолет #пътуване #Ливърпул #Джуба #Южен Судан #ООН #Тайван #Ватикана #Косово #Северна Африка #Конго #Русия #Северна Корея #Ирак #Афганистан #Малдивите #Сейшелските острови #Ирландия #Коледа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници