Меглена Кунева: Бойкот на референдума, не на лицемерието

Меглена Кунева: Бойкот на референдума, не на лицемерието
A A+ A++ A

Интервю за Novinite.com и Novinite.bg с Меглена Кунева, лидер на „Движение България на гражданите", за позицията на партията относно референдума за ядрената енергетика в България

Според „Движение България на гражданите“ референдумът за ядрената енергетика в България цели да отвлече вниманието на хората от съществените проблеми в държавата. Ще назовете ли кои са основните сред тези проблеми според Вас?

Основните проблеми са крайната бедност в страната, която е породена от огромната безработица, колапса в здравеопазването, провала в борбата с организираната престъпност и липсата на ефективна съдебна власт.

Това са резултатите в края на мандата на сегашното правителство, а референдумът, който предлага БСП, е удобен начин г-н Борисов да говори за всичко друго, но не и за истинските проблеми на хората, които не само че не бяха решени през последните три години, но и се задълбочиха.

Ако погледнете статистиката, ще видите, че през последните три години имаме тотален срив на инвестициите. Те са жизненоважни за икономиката ни и изчезването им е в основата на депресията, в която се намираме. Ще видите, че 300 000 души са загубили работата си само при управлението на ГЕРБ и че по официални данни безработните вече са около 600 000. Според мен безработицата е още по-голяма, защото имам информация, че управляващите напълно умишлено крият и прикриват истинските данни за нея. Най-широката лента, която г-н Борисов отряза по време на мандата си, е лентата на „Града на безработните“. Той е вторият по големина град в България.

Другото симптоматично явление е броят на хората, напускащи България. Често чуваме управляващите да се оправдават с кризата и да твърдят, че само заради нея има намаляване на инвестициите и съкращаване на работни места. В същото време твърдят, че сме остров на стабилността и ни плашат с това, което се случва с Гърция. Само че не съм видяла да има много гръцки емигранти в България. Точно обратното, виждам много българи да изкарват прехраната си в южната ни съседка.

Истината е, че ние не влагаме в най-важните стълбове на икономиката – добри условия за бизнес и хора, които да го правят. В здравеопазването картината е повече от мрачна не само заради напускащите лекари (600 само до средата на годината), а и затова, че ние, българите, живеем с десет години по-малко в сравнение със средната възраст за Европа. Хроничните заболявания, липсата на лекарска помощ в малките населени места са игнорирани проблеми. Нищо не е направено и в сферата на образованието през последните години. Впрочем направено е 0 парите бяха намалени. На дъното сме и във всички класации по свободата на медиите.

Това не е опозиционно говорене – цитирам официални данни и най-важното – обикалям страната и виждам с очите си как живеят хората. Лошото е, че правителството държи да не се говори по тези теми, а критиките приема като лична обида. Това на английски се нарича policy of denial.

Освен за икономиката съм силно разтревожена и за демокрацията в България. Страната се управлява от режим, който само имитира демокрация, а всъщност я потъпква. Ако икономиката фалира, както се случи с Гърция, можеш да налееш пари в нея, но когато демокрацията е пред фалит – това е въпрос на вътрешен ресурс на гражданите.

Имаме нужда от възстановяване на демократичните отношение в обществото. Това е и една от причините да създадем „Движение България на гражданите“. Единствените изначални придобивки на българина от 23-годишния преход са свободата да гласува и да се изразява. Сегашният режим му отне и тях чрез манипулации, потискане на медиите и полицейско насилие.

Фалшивият референдум е симптом за това, което се случва в България в момента. Нека си спомним как се развиха дебатите за строеж на нова ядрена централа в Литва. Важно е да отбележим, че те са започнали референдума с абсолютно ясни параметри на договора. На обществото бяха известни параметрите на предлаганата нова ядрена мощност. Една година преди допитването литовците имаха пълната информация. Хората обаче прецениха, че кризата не е най-подходящо време за големи инвестиции, и казаха не на строежа на атомната централа.

В България ГЕРБ и БСП ни предлагат един напълно безсмислен референдум.  Ясно е, че тук хората по принцип подкрепят ядрената енергетика. Ние нямаме разделение дали страната да остава в групата на ядрените държави по отношение на енергията или не. Ясно е мнението на по-голямата част от българите и никога не е имало колебание по този въпрос. Ние нямаме разделено обществено мнение, за да ни питат искате ли да има ядрена енергетика или не. Дори ГЕРБ и БСП застанаха на една и съща позиция по въпроса.

Въпросът, който ни се задава, не дава възможност на гражданите да изкажат мнение по най-важния въпрос за необходимостта от разнообразяване на енергийните източници.

Истинският референдум ще е през лятото, когато ще се проведат изборите, а фалшивият обслужва единствено и само политическия картел. БСП и ГЕРБ искат да разходят гласоподавателите до урните половин година преди изборите и накрая да им кажат, че резултатът е невалиден. С това искат да се създаде усещането, че от изборите нищо не зависи. Че няма смисъл да гласуваш.

Истината е, че и ГЕРБ, и ДПС, и БСП имат нужда от ниска избирателна активност, защото купуването на гласове и манипулациите имат ефект само когато хората не излязат да гласуват. От висока активност полза има само „Движение България на гражданите“.

Референдумът е направен по такъв начин, че да  компрометира самата идея за референдум и да послужи за оправдание, тъй като няма истинско лидерство от страна на правителството.

Ние призоваваме за бойкот на референдума. Това е призив срещу лицемерието, срещу фасадната политика и срещу задкулисните договорки. Не бива да допускаме първият референдум в демократичната история на България да бъде с етикет „фалшив“. Не бива да допуснем опорочаването на най-демократичното допитване до хората, а точно това се случва.

Дори членовете на БСП, които събираха подписи за референдума, имат основание да го бойкотират. Защото това не е въпросът, за който изначално бяха събирани подписите.

Кои политически сили, мислите, че ще имат полза от провеждането на референдума и защо?

Важното е, че няма да има полза за хората. Засега това е референдумът на мнозинството в парламента. За това мнозинство е много удобно да се скрие зад гърба на хората.

И още една важна подробност - резултатите от референдума не са задължителни. Какво ще стане, ако българският народ каже „не“, а правителството или някое от следващите каже „да“? Ако наистина твърдим, че референдумът е важен за нас, нека направим резултатите от него задължителни.

Една година преди допитването литовците имаха пълната информация. Ние претупваме такъв важен въпрос за няма и месец.

ДСБ също е против провеждането на референдума...

Ние отказваме да участваме в разпределянето на групи за и против референдума. Обявявайки се за бойкот, ще постигнем същия ефект, но няма да призоваваме хората да гласуват за нещо, което не разбират.

„Референдумите са най-силното оръжие на гражданите, а „Движение България на гражданите“ го отхвърля“, заяви Сергей Станишев тази седмица. Какъв е коментарът Ви за това изказване?

Напротив, ние защитаваме референдумите, а БСП и ГЕРБ искат да опорочат идеята за тях. Те искат да превърнат думата референдум в синоним за лицемерие. Искат да я наредят до думите демокрация, свобода, солидарност, реформи, енергетика, които с помощта на общите им усилия се превърнаха в синоним на корупция, безвластие, кражба и лъжа.

Няма да позволим това.

Напротив, ще направим всичко възможно да реабилитираме в очите на обществото и свободата, и демокрацията, и тезата, че политиката може да бъде високоморално занимание. Това е голямата ни задача и това е единственият изход от обществената, икономическата и политическата криза, в която се намираме.

Имаме нужда от честност, а не от имитации. Демокрацията не може да се имитира - тя или се случва или не. И хората много добре разбират всичко това.

#Меглена Кунева #България #референдум #Белене

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Интервю
Последно от Интервю

Всички новини от Интервю »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници