Окончателно: Чужденците няма да получават българско гражданство само с покупка на имот

Окончателно: Чужденците няма да получават българско гражданство само с покупка на имот
Депутатите отхвърлиха идеята българско гражданство да се получава срещу покупка на недвижим имот, с цена не по-ниска от 600 хил. лева. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Депутатите отхвърлиха идеята българско гражданство да се получава срещу покупка на недвижим имот с цена не по-ниска от 600 хил. лева.

Тази промяна в Закона за насърчаване на инвестициите обсъждаха над два часа депутатите в четвъртък, като неочаквано правната комисия се обяви против идеята, а депутатите от опозицията настояха тя да бъде оттеглена, предаде Дарик.

Исканата първоначално промяна беше условието за получаване на българско гражданство да е закупуането на имот за над 1 млн. лева, но депутатът от ГЕРБ Любен Татарски предложи цената да се занижи.

Корнелия Нинова от БСП заяви, че се заобикаля Законът за българското гражданство, обвинявайки, че предложението отново е било „скатавано“, „уж да мине пак тихомълком“,  без съобразяване с мнението на Министерството на вътрешните работи и със сигналите за националната сигурност.

Според нея тези текстове са още една пречка за приемането на България в Шенген.

В отговор Татарски каза, че има специални служби и органи, които следят доколко инвеститорите „са читави или не са“.

„600 хил. лева по морето може и да са нищо, но за град в централната част на страната са много“, коментира депутатът.

„Вие искате, когато някой чужденец е вложил 600 хил. лева, да получи разрешение за постоянно пребиваване? Хубаво! Купил е три къщички в Банско, ето ти 600 хил. лева. Освен че е решил инвестиционния проблем на тези, които са ги построили и които сега няма на кого да ги продадат, с какво друго ще допринесе той за развитието на тази община, че трябва да му даваме такава преференция?!“, запита пък Четин Казак от ДПС.

От своя страна председателят на правната комисия Искра Фидосова заяви, че за нея това също не е инвестиция и не може, и не следва да се придобива статут на постоянно пребиваващ, а оттам веднага да се отива на възможност за придобиване на българско гражданство за това, че някой си е купил два апартамента някъде в страната.

Депутатът от „Атака“ Огнян Стоичков коментира, че българската държава продава българския паспорт срещу 300 хил. лева във вид на местна, държавна и нотариална такса за покупко-продажба на имота.

Според Татарски обаче „даже и това да е ефектът, тези малки приходи в държавната и общинската хазна и запълването на тези празни апартаменти в блоковете, които има почти навсякъде, със собственици, също не е лошо, защото те идват тук със своите семейства. Макар и факта, че те няма да имат нужда от виза, да кажем от Русия, за да дойдат в България, не виждам какво лошо има в това“.

#чужденци #гражданство #имоти #закупуване #ГЕРБ #Искра Фидосова #Корнелия Нинова #БСП #Любен Татарски #Четин Казак #ДПС #„Атака" #Огнян Стоичков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници