Цветанов се срещна с главния прокурор на САЩ Ерик Холдър

Цветанов се срещна с главния прокурор на САЩ Ерик Холдър
Вътрешният министър Цветан Цветанов се срещна с главния прокурор и министър на правосъдието на САЩ Ерик Холдър във Вашингтон. Снимка: МВР
A A+ A++ A

Вътрешният министър Цветан Цветанов се срещна с главния прокурор и министър на правосъдието на САЩ Ерик Холдър във Вашингтон.

Двамата единодушно изразиха мнението, че България се е превърнала в регионален лидер в борбата с организираната престъпност, съобщиха от МВР.

Цветан Цветанов благодари за подкрепата и личната съпричастност на Ерик Холдър към откриването на постоянното представителство на Агенцията за борба с наркотиците на САЩ (ДЕА) в България.

Вътрешният министър отбеляза, че през последната година ГДБОП е провела съвместно с ДЕА много значими операции срещу трафика на наркотици, при които са били конфискувани 5 тона кокаин и 16 тона хашиш. Освен това са били арестувани значими фигури на организираната престъпност.

Като сериозен успех беше оценена операцията „Кокаинови крале“, реализирана съвместно с DEA и италианските карабинери.

Сред дискутираните по време на срещата въпроси бяха и новите предизвикателства - миграционни процеси, наркотероризъм, екстремизъм в различни форми и други заплахи, на които световната правоохранителна общност трябва да намери бърз и адекватен отговор.

Именно в тази връзка американското правителство високо оценява стабилизиращата роля на България в региона, както и поредицата правоохранителни инициативи, предприети от МВР.

Сред тях бяха изброени регионалните конференции по противодействие на киберпрестъпленията, Регионалната конференция по противодействие на наркотиците през септември 2012 г., Центъра за правоприлагане SELEC в Букурещ и в Асоциацията на полицейските началници от Югоизточна Европа – SEPCA.

Главният прокурор на САЩ Ерик Холдър прояви специален интерес към някои от знаковите дела срещу организираната престъпност в България, а прокурор Ася Петрова информира Ерик Холдър за хода на делото „Килърите“.

Ерик Холдър увери вицепремиера Цветан Цветанов, че правителството на САЩ ще продължи да оказва подкрепа на българското правителство по всички важни въпроси на двустранното сътрудничество в борбата срещу тежката организираната престъпност във всичките й форми.

#Цветан Цветанов #министър на вътрешните работи #Ерик Холдър #главен прокурор #САЩ #Вашингтон #България #МВР #ДЕА #„Кокаинови крале" #дело „Килърите"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници