Борисов пристигна във Вашингтон за срещата с Обама в понеделник

Борисов пристигна във Вашингтон за срещата с Обама в понеделник
Българският премиер е първият европейски лидер, който се среща във Вашингнон с президента Барак Обама след преизбирането му през ноември, отбелязват от правителствената пресслужба. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Премиерът Бойко Борисов пристигна във Вашингтон за срещата си с президента на САЩ Барак Обама в понеделник, съобщиха от правителствената информационна служба.

В състава на делегацията, водена от министър-председателя, са вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, министърът на външните работи Николай Младенов и министърът на отбраната Аню Ангелов.

Сред темите, които ще бъдат обсъждани по време на разговорите в Белия дом, са ролята на България в НАТО и приносът на страната към международните сили за сигурност в Афганистан, двустранното и регионалното сътрудничество, ситуацията на Балканите и обстановката в Близкия изток.

Барак Обама ще постави и темата за върховенството на закона и реформите в съдебната система на България.

През последните месеци Държавният департамент на САЩ не крие критиките си към корупцията и буксуващата реформа в съда.

Президентът Барак Обама очаква да научи от българския премиер Бойко Борисов как върви разследването на терористичния акт на бургаското летище „Сарафово" от 18 юли 2012 г., заяви говорителят на Белия дом Джей Карни.

Посещението на Бойко Борисов в САЩ официално започва в понеделник. Българският премиер е първият европейски лидер, който се среща във Вашингнон с президента Барак Обама след преизбирането му през ноември, отбелязват от правителствената пресслужба.

Интересен щрих към политиката на Вашингтон в нашия регион внесе официална позиция, изразена от Държавния департамент. В нея се казва, че САЩ не подкрепят идеята за смяна на границите на Балканите и че всеки опит в тази насока би бил непродуктивен и дестабилизиращ.

Американската реакцията бе предизвикана от изказването на албанския премиер Сали Бериша за „Албания на всички албански земи".

#Бойко Борисов #премиер на България #Барак Обама #Президент на САЩ #САЩ #България #Вашингтон #атентат #Бургас #НАТО #Афганистан #съдебна реформа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници