Израел спря финансиране на Палестина заради статута в ООН

Израел спря финансиране на Палестина заради статута в ООН
На 29 ноември Общото събрание на ООН повиши статута на Палестина в страна-наблюдател, нечленка на организацията, което бе посрещнато с възторг от палестинците. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Правителството на Израел спира финансирането на Палестинската власт, съобщиха властите в Тел Авив.

След като Общото събрание на ООН даде на Палестина статут на държава наблюдател, нечленка на организацията, Израел обяви, че повече няма да й прехвърля приходите от мита, които събира вместо нея, предаде „Дневник".

Министърът на финансите Ювал Щайниц е обявил в началото на заседанието на правителството, че ще бъдат блокирани 460-те млн. шекела (около 92 млн. евро), които трябваше да бъдат прехвърлени на палестинците през декември, съобщиха израелски медии.

Държавното радио цитира обяснението на министъра, че правителството отдавна е било предупредило, че ще реагира по този начин, ако палестинците настояват да получат по-висок статут в ООН.

Блокираните суми ще отидат за погасяване на дълговете, които има Палестинската автономна власт към националната електрическа компания на Израел.

В отговор на повишаването на палестинския статут в ООН в петък Израел обяви, че ще построи 3000 жилища на Западния бряг и в Източен Йерусалим.

#Израел #Палестина #ООН #Общо събрание на ООН #мита

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници