Замесиха България в информационната война срещу Башар Асад

Замесиха България в информационната война срещу Башар Асад
В събота в мрежата бе разпространен слухът, че президентът на Сирия Башар Асад е избягал в Москва с полет, преминал над Кипър, гръцките острови, България, Румъния и Молдова. Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Името на България е намесено в информационната война, която противниците на сирийския президент Башар Асад водят от месеци срещу сирийския диктатор.

В събота вечерта в редица арабски блогове и в социалните мрежи, включително Туитър, се разпространи слухът, че Башар Асад е избягал в Москва.

Източниците, които разпространиха тази дезинформация, даже посочиха номера на подозрителния полет, с който той е напуснал Дамаск, пише „Нюз.ру", цитиран от БГНЕС.

В мрежата Туитър се съобщава за полет на Сирийските авиолинии RB441 - Airbus A320, който е излетял за московското летище „Внуково".

За да не прелита над турското въздушно пространство, самолетът и избрал маршрут над Кипър, гръцките острови, България, Румъния и Молдова.

На официалния сайт на руското министерство на външните работи няма никакво съобщение по този въпрос.

В последната публикация за Сирия, която е от събота, се казва, че руският заместник-министър на външните работи Генадий Гатилов се е срещнал със своя сирийски колега Файсал Микдад.

Израелският портал NRG съобщава, че руското МВнР е опровергало информацията за бягството на Башар Асад в Москва.

Самият президент на Сирия неотдавна заяви в интервюта за руските телевизии, че не възнамерява да напуска страната си, въпреки многобройните спекулации на тази тема, които го изпращаха ту в Москва, ту в Иран.

Анализаторите арабисти са склонни да приемат тези негови думи за истина. Според тях, ако Башар Асад наистина е искал да напусне страната, е щял да го направи отдавна.

От средата на март 2011 г. в Сирия се водят ожесточени сражения между правителствените сили на Башар Асад и представителите на ислямистката и светска опозиция, която настоява за неговата оставка.

За този период бяха разпространени много фалшиви слухове и от двете страни. Така например на няколко пъти беше обявявано, че в Катар е извършен преврат и е свален емирът, който финансира сирийската опозиция.

Според други слухове в Дамаск имало 3500 руски военнослужещи от специалните части, които охранявали президента.

Всичко това обаче се оказа дезинформация. Днес вече се смятат за недостоверни и цифрите за броят на жертвите, които съобщават непрекъснато сирийски неправителствени организации.

#Сирия #Русия #България #Кипър #Гърция #Молдова #Румъния #Башар Асад #президент на Сирия #летище „Внуково" #Москва #Дамаск #Иран

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници