Чужди фирми имали големи инвестиционни апетити към България

Чужди фирми имали големи инвестиционни апетити към България
Министър Добрев представи нвестиционния климат в България като благоприятен, подчертавайки фактът, че България е единствената страна с повишен кредитен рейтинг в ЕС. Снимка: МИЕТ
A A+ A++ A

Няколко чуждестранни компании са проявили интерес да инвестират в България, стана ясно след проведения в Лондон форум „Инвестиране в България – стретегическата бизнес дестинация в Централна и Източна Европа" (Investing in Bulgaria – The strategic business destination in Central and Eastern Europe), съобщиха от икономическото министерство.

Потенциалните инвеститори вече са се срещнали и с министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев в рамките на форума.

В дискусията са взели участие над 120 компании от секторите ИТ, аутсорсинг, електроника и електротехника, финансови услуги, мебели и текстил.

Министър Добрев представи нвестиционния климат в България като благоприятен, подчертавайки фактът, че България е единствената страна с повишен кредитен рейтинг в ЕС.

Към това Добрев добави, че България е една от трите държави-членки, която спазва маастрихтските критерии за финансова стабилност и заема второ място в ЕС по съотношение между държавен дълг и БВП – 15%.

Според него структурата на чуждестранните инвестиции в страната е преминала от сектори с неустойчив растеж като недвижими имоти и финансови услуги към такива с висока добавена стойност и устойчив растеж.

Две компании от областта на аутсорсинга вече планират да разкрият нови работни места в България, клато желанието на  едната е да наеме до 3 000 души.

Голяма международна фирма в областта на концесионирането на пристанища проучва възможността да участва в процедурата за отдаване на пристанище Варна на концесия.

Компания, която има логистичен център в България, ще разшири присъствието си с изграждането на още два центъра.

Някои чужди инвеститори, които вече имат опит с българския пазар, сподели, че в България компаниите им бележат ръст.  Някои дори са повишили конкурентноспособността си, а други подчертаха добрата подготовка и образование на персонала.

Вносители на вино, мебели, метални изделия, текстил и облекло за британския пазар също са заинтересовани от българска продукция.

#форум #Делян Добрев #минситър на икономиката #енергетиката и туризма

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници