Лидерът в изгнание на "Хамас" целуна земята на Газа

Лидерът в изгнание на "Хамас" целуна земята на Газа
A A+ A++ A

Лидерът в изгнание на палестинското движение ХАМАС Халед Мешаал посети за първи път Ивицата Газа за 25-тата годишнина на движението.

Още с влизането си в Газа Мешаал целуна земята и изрази надежда, че един ден ще умре като мъченик на палестинската територия, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

Лидерът на ХАМАС, който е придружаван от своя заместник Муса Абу Марзук и други високопоставени представители, премина пропускателния пункт с кола, след което слезе от нея и целуна земята. Той ще се срещне в Газа с премиера на ХАМАС Исмаил Хания.

Визитата на Мешаал става само две седмици след края на ожесточения конфликт с Израел, започнал на 14 ноември с израелски въздушен удар срещу Газа, при който загина един от лидерите на ХАМАС Ахмед Джабари.

Малко след пристигането си Мешал беше отведен да види овъглените останки от колата на Джабари, която била пренесена в Рафах специално за визитата.

„Надявам се Бог да ме направи мъченик на земята на Палестина в Газа", заяви той.

Друг високопоставен член на намиращото се в изгнание политическо бюро на ислямисткото движение – Изат ал-Ришк, заяви, че е вълнуващо отново да е в управляваната от ХАМАС Ивица Газа.

„Това е най-великото чувство, което някога съм усещал. Това е незабравим исторически момент. Желанието ни да целунем земята на Палестина се сбъдна", допълни той.

Високопоставеният представител на ХАМАС Махмуд ал-Захар изрази задоволство от визитата и заяви, че тя е изпълнена със символика.

„Независимо колко далеч се намира един палестинец от родната си земя, той винаги ще се завръща след победа", заяви той.

Улиците в Газа бяха осеяни с червени знамена на Народния фронт за освобождение на Палестина, който на 11 декември ще отбележи своята 45-та годишнина.

#Хамас #Ивицата Газа #Израел #Халед Мешаал #Муса Абу Марзук #Исмаил Хания #Рафах #Палестина

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници