Македонски журналист сравни писмо на Младенов до Попоски с кондом

Македонски журналист сравни писмо на Младенов до Попоски с кондом
Бранко Тричковски е публикувал текст със заглавие „Шльокавица върху фустана на историята" в електронното издание www.okno.mk. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Бившият кореспондент на македонския вестник „Нова Македония" в София Бранко Тричковски нарече „презерватив" писмото на външния министър Николай Младенов до македонския му колега Никола Попоски.

В края на ноември Младенов изпрати писмо до Попоски, в което пожела България и Македония да развиват добросъседски отношения, което е в основата на българската политика още от 1992 г., когато България първа призна независимостта на бившата югославска държава.

В писмото си Младенов изрази и безпокойство от последователното засилване на антибългарските действия и реторика в Македония, „имащи за цел да подчертаят това, което ни разделя, а не това, което винаги ни е обединявало".

Българският външен министър посочи, че сигналите за дискриминация срещу граждани, които са запазили българското си самосъзнание растат, а опитите на България да намери начин за съвместно честване на общото културно-историческо наследство не получават подкрепа в Скопие.

Тричковски е публикувал текст със заглавие „Шльокавица върху фустана на историята" в електронното издание www.okno.mk, предаде информиационна агенция „Фокус".

В публикацията пише, че текстът на Младенов е ултиматум „шило в квазимакедонистичния балон на чипираните идиоти от долината на река Вардар", „коприва в черната като чума коса на Силвана Бонева", „шалче за бесене около врата на Йованча Донев и на Лилето Поповска".

„Но, ако ме питате мен, аз ще кажа, че писмото на българския министър е кондом, който ще му позволи на вмровския македонец още някое време ..., но не и да се възпроизвежда. Това е важна защита от ХИВ-а, който напада националните организми, по-опасно, отколкото СПИН-а постъпва с хората. А на нормалния македонец ще му помогне да се изправи със своята нормалност. Не мисля, толкова за самото писмо, колкото за процесите, които по този повод непременно ще се отворят", пише бившият кореспондент на „Нова Македония".

Според писмото на Николай Младенов, за да може Македония  да стане част от ЕС, трябва да бъдат направени няколко стъпки.

Министърът посочи, че трябва се подпише Споразумение за добросъседски отношения и сътрудничество, което да бъде в съответствие с най-високите европейски стандарти и да почива върху договореното в Декларацията от 1999 г.

След това между България и Македония трябва да бъде изградена необходимата инфраструктура за засилено сътрудничество, като се създадат съвместни работни групи за укрепване на отношенията между страните в ключови области.

България предлага и създаване на Съвет на високо равнище под формата на годишни междуправителствени заседания.

По думите на Младенов, ако предложените споразумения се изпълнят, това ще осигури подкрепата на България за интеграция на Македония в ЕС.

По този повод скандалната публикация на Тричковски продължава с думите, че ако не гарантира, че ще изпълни и трите, Македония може да отиде по дяволите, вместо „да свърне наляво и да тръгне по пътя към Европейския съюз, пише Младенов, криейки дявола между редовете на своето писмо".

#писмо #кондом #Николай Младенов #кореспондент #журналист #презерватив #Никола Попоски #министър на външните работи на България #министър на външните работи на Македония #България #Македония #ЕС #Европейски съюз

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници