Нова електронна услуга на НОИ позволява да изчислим пенсиите си

Нова електронна услуга на НОИ позволява да изчислим пенсиите си
Благодарение на електронната услуга хората, на които им предстои пенсиониране, ще могат да вземат информирано решение дали да го направят, или да продължат да работят. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Изчисляване на размера на пенсията е новата електронна услуга, която от сряда ще бъде достъпна на сайта на Националния осигурителен институт (НОИ), заяви директорът на Дирекция „Пенсии“ Елина Чалъкова.

Управителят на НОИ Бисер Петков и ръководството на институцията направиха годишен отчет и заедно с колегите си съобщи за новите услуги, които ще бъдат предоставени на гражданите.

Чалъкова обясни, че услугата е предвидена за лица, на които още не им е отпусната пенсия за осигурителен стаж и възраст, предаде БГНЕС.

Благодарение на електронната услуга хората, на които им предстои пенсиониране, ще могат да вземат информирано решение дали да го направят, или да продължат да работят.

Услугата е лесно достъпна, но изпълнението й изисква попълването на лични данни, чиято защита се осигурява чрез въвеждане на Персонален идентификационен код, издаден от НОИ.

Системата проверява коректността на въведените данни, които са свързани с продължителността на трудовия стаж, категорията труд, доход за избран тригодишен период от последните 15 години от положения до края на декември 1996 г. стаж.

Данните за стажа след януари 1997 г. се извличат автоматично от регистъра на осигурените лица.

Електронната система не прави преценка на правото на пенсия според възрастта и осигурителния стаж на лицето, тъй като се приема, че има необходимите условия за пенсиониране.

Въвеждат се и нови електронни административни услуги на НОИ, планирани за 2013 г. – подаване на заявление за издаване на осигурителна книжка, заявяване, издаване и изпращане на електронно подписани удостоверения за изплатени от НОИ парични обезщетения и помощи от ДОО, както и други.

Петков посочи още, че от януари влизат в сила и новите срокове за плащане на обезщетения за болест, за малко дете и за майчинство.

„С тези нови срокове работниците и служителите ще получават по-бързо своите обезщетения. Този процес вече не е пряко обвързан с изплащането на трудовите възнаграждения“, коментира той.

#размер #електронна услуга #пенсии #НОИ #Бисер Петков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници