Светият синод приема отново Инокентий в Църквата

Светият синод приема отново Инокентий в Църквата
Преди седмица Инокентий изпрати молба за покаяние до варненския митрополит Кирил, който ръководи Синода до избора на нов патриарх. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Председателят на т.нар. Алтернативен синод Инокентий ще бъде върнат в Българската православна църква (БПЦ), реши Светият синод.

Преди седмица Инокентий изпрати молба за покаяние до варненския митрополит Кирил, който ръководи Синода до избора на нов патриарх.

Синодът прие Крупнишкия епископ Инокентий обратно и по молба на Старозагорския митрополит Галактион му определя църковно послушание да бъде негов викарен епископ още от този вторник, предаде БГНЕС.

Инокентий беше изпратил и писмена декларация, с която се отрича от титлата „Софийски митрополит и Наместник-председател на Светия Синод".

В края на ноември Светият синод призова отделилите се от БПЦ да се завърнат обратно, а още същия ден Инокентий заяви желанието си да се покае.

Тази седмица Светият синод ще определи и реда за провеждане на изборите за делегати на патриаршеския събор. Те вече са насрочени за 13 януари, а самият избор на наследника на патриарх Максим се очаква на 24 февруари.

#Свети синод #алтернативен синод #Българска православна църква #БПЦ #митрополит Кирил #патриарх #избор

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници