Ресторантьори плашат с гражданско неподчинение заради забраната за пушене

Ресторантьори плашат с гражданско неподчинение заради забраната за пушене
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Хотелиерите и ресторантьорите ще обявят гражданско неподчинение от 15 до 30 декември, ако депутатите не отстъпят от пълната забрана за пушене, заяви председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска организация Благой Рагин.

От браншовата организация първо се срещнаха с премиера Бойко Борисов и здравния министър Десислава Атанасова, а след това и с депутатите.

Рагин изчисли, че са успели да убедят половината народни представители да подкрепят по-либералния режим, предаде Дарик.

Здравният министър Десислава Атанасова обаче още преди срещата препотвърди, че е против отпадането на забраната и даде за пример себе си.

„Все още пуша и никога не съм го крила. Но пуша единствено и само вкъщи и спазвам закона. Вече може би една-две цигари на ден, не повече", каза тя.

След срещата между представители на организация и премиера Бойко Борисов и здравния министър стана ясно, че управляващите са били „много любезни, но са ги препратили да търсят лоби в парламента".

В Народното събрание те се срещнаха подред с всички парламентарни групи. Обясниха им, че залите за пушачи и непушачи трябва да се върнат най-вече заради огромните икономически загуби, а Благой Рагин предупреди, че има нагласа за гражданско неподчинение.

„От 1 до 15 декември колко е загубата и от 15 например до 30 разрешават да се пуши и са готови да си плащат глобите, но това е крайна мярка. Ние сме много притеснени", посочи той.

Малко след срещата депутатът от ГЕРБ Диан Червенкондев коментира, че до края на годината могат да бъдат приети промени срещу тоталната забрана за тютюнопушене.

„Знаем, че хотелиерство, ресторантьорство, всичко това е свързано и е най-ударено от тези забрани. Ако намерим консенсус в икономическата комисия, консенсусни текстове, да, ще бъдат гласувани и разгледани в зала", обясни той.

В четвъртък здравната комисия в парламента ще разгледа промените в закона, които разрешават пушенето в заведенията.

#забрана за пушене #Благой Рагин #Десислава Атанасова #министър на здравеопазването #Бойко Борисов #премиер #ГЕРБ #Диан Червенкондев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници