ВСС решава в понеделник дали да започне производство срещу Гугушева

ВСС решава в понеделник дали да започне производство срещу Гугушева
Бившият вече кандидат за Конституционния съд бе повикана в комисията във връзка със сигналите за имотното й състояние. Етичната комисия проведе съвместно заседание с Комисията на конфликт на интереси към ВСС. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

В понеделник ще стане ясно дали Етичната комисия към Висшия съдебен съвет (ВСС) ще поиска дисциплинарно производство срещу прокурор Галя Гугушева, съобщи председателят на комисията Ясен Тодоров.

По-рано в сряда Етичната комисия изслуша номинираната за конституционен съдия от СДС Гугушева, срещу която имаше постъпили и три сигнала.

Единственото нещо, което Гугушева каза след близо тричасовото изслушване, беше, че никой от подалите сигнал срещу нея не се е явил „очи в очи" срещу нея, предаде БГНЕС.

Освен Етичната комисия проверки срещу Гугушева започнаха и Националната агенция за приходите, както и Инспекторатът на Върховната касационна прокуратура.

Бившият вече кандидат за Конституционния съд бе повикана в комисията във връзка със сигналите за имотното й състояние. Етичната комисия проведе съвместно заседание с Комисията на конфликт на интереси към ВСС.

На заседанието беше поканен и адвокат Петър Ванев, който изпрати документи, обвиняващи Гугушива и нейните близки в пране на пари. Прокурорът е отговаряла на всички въпроси, посочени в сигнала.

Комисията на конфликт на интереси към ВСС е установила, че Гугушева е допуснала нарушение спрямо закона за конфликт на интереси като не е попълнила правилно своите декларации. Тя не е вписала, че синът й Стефан Гугушев е адвокат, обяснила е, че синът й не се занимава с наказателно право.

Комисията на конфликт на интереси към ВСС е установила, че Гугушева е допуснала нарушение спрямо закона за конфликт на интереси като не е попълнила правилно своите декларации. Тя не е вписала, че синът й Стефан Гугушев е адвокат, обяснила е, че синът й не се занимава с наказателно право.

Тодоров коментира, че е необяснима и една операция по взимане на заема от фирмата на сина й „Лигъл партнърс" и последвалото го погасяване с дарение от отново от сина й.

Гугушева обяснила, че това се наложило, защото искала да купи апартамент на по-малкия си син. По нейните думи, цитирани от Тодоров, Гугушева 23 години е работила съвестно като прокурор.

Тя добавила, че никога не е имала професионални пресечни точки със сина си, макар да са много задружно семейство.

След дългото изслушване на Гугушева, Тодоров сподели, че е склонен да повярва, че адвокат Гугушев е развил успешен бизнес без помощта на майка си. Самият Стефан Гугушев обяснил, че доходите му през последните пет-шест години възлизат на няколко милиона евро. Репутацията му обаче била съссипана пред чуждестранните му партньори и клиенти заради информацията за пране на пари от семейството му, което ги смущавало.

Гугушев е дал данни, че дружеството му е проверявано от ДАНС по закона за мерките срещу изпирането на пари и според него всичко е наред. ДАНС правели такива проверки на адвокатски дружества с големи обороти и нямат никакви негативни оценки за „Лигъл партнърс".

Проверката, правивена от НАП, за петимата членове на семейство Гугушеви, е за периода от началото на 2006 г., като от справките става ясно, че в Инспектората на ВКП е имало два сигнала срещу Гугушева.

Единият бил на битова основа и преписката е била прекратена. Другата преписка по сигнал в качеството й на прокурор, също е била прекратена, тъй като било преценено, че няма нарушения.

Във вторник ръководителят на Апелативната спецпрокуратура Борислав Сарафов предложи на ВСС Гугушева да бъде понижена от негов заместник в редови прокурор. Самата тя по време на изслушването не е заявявала намерение дали ще подаде оставка. Предложението на Сарафов ще бъде разгледано в комисията по предложението и атестирането.

„Сериозно се разбуни кошерът и пак съдебната власт е в полезрението на медиите и то негативно, но трябва да бъдем изключително прецизни и обективни в преценката на фактите. Да не даваме предварително квалификация", заяви председателят на Етичната комисия.

По недовите думи, казусът с прокурор Галя Гугушева е изключително сложен

#Галя Гугушева #Висшия съдебен съвет #ВСС #Конституционния съд #Стефан Гугушев #Националната агенция за приходите #Върховната касационна прокуратура #СДС #Бойко Найденов #Апелативната специализирана прокуратура #Борислав Сарафов #Ясен Тодоров

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници