139 нови случаи на ХИВ в България

139 нови случаи на ХИВ в България
A A+ A++ A

Новорегистрираните случаи на заразени с вируса на ХИВ в България са 139 към 25 ноември, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Данните представи проф. Татяна Червенякова, изпълнителен директор на СБАЛИПБ „Проф. Иван Киров“ – София, на деветата среща по проекта „СИЛА ЗА ЗДРАВЕ“ на МСД – България.

Тенденцията показва, че в по-голямата част от Европа, включително и в България, новите случаи на ХИВ се запазват относително на едни и същи нива през последните години.

Не е така в Русия, Украйна и Прибалтийските републики, където броят на новорегистрираните случаи с ХИВ нараства през всяка следваща година и разпространението на инфекцията е основно сред употребяващите венозни наркотици.

В България диагностицираните с ХИВ инфекция досега са общо 1612, като 79% от тях са мъже, най-често във възрастовата група 40–49 години.

Повечето от болните живеят години наред с вируса в организма, без наличието на каквито и да било симптоми.

Колкото по-рано се открие инфекцията, толкова по-ефективно и удължаващо живота може да бъде лечението.

По Програмата за превенция и контрол на ХИВ/СПИН в България работят деветнайсет кабинета за анонимно и безплатно консултиране.

Тестването в тях вече се прави с бързи тестове, което означава, че първичният резултат е готов в рамките на 5 минути, а не на цяла седмица, както преди.

Националната референтна лаборатория по ХИВ/СПИН е единствената в страната, в която се извършва окончателната диагностика на ХИВ инфекцията.

Антиретровирусно лечение в България се предоставя на всеки ХИВ серопозитивен, който се нуждае от започване на терапия.

Лечението е безплатно за всички, отговарящи на критериите, посочени в локалното Ръководство за лечение на ХИВ, независимо от здравноосигурителния им статус.

В момента 549 пациенти от цялата страна се лекуват с антиретровирусна терапия.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Акценти

Инбет Казино