Оставката на премиера ли гласувахме, или забраната за пушене, питат от БСП

Оставката на премиера ли гласувахме, или забраната за пушене, питат от БСП
Оставката на премиера Бойко Борисов ли гласуваме, попита депутатът от БСП Петър Димитров, след като парламентарната икономическа комисия подкрепи пълната забрана за тютюнопушене на обществени места. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Оставката на премиера Бойко Борисов ли гласуваме, попита депутатът от БСП Петър Димитров, след като парламентарната икономическа комисия подкрепи пълната забрана за тютюнопушене на обществени места.

Той направи връзка със заканата на министър-председателя от събота да подаде оставка, ако забраната бъде отменена.

С 10 гласа „за“, 6 „против“ и 5 „въздържали се“ депутатите отхвърлиха предложението на народния представител Евгени Стоев за въвеждане на нов член в Закона за туризма, при който да отпадне пълната забрана на тютюнопушенето в обществени заведения.

Според Петър Димитров забраната не защитава здравето на непушачите, защото била насочена срещу ресторантьорите, а не срещу пушачите.

„Те частна гвардия ли трябва да имат, за да се справят с пушачите“, запита още червеният депутат, цитиран от БГНЕС.

В отговор на тези критики икономическият министър Делян Добрев, който присъства на заседанието на икономическата комисия в парламента, призова за консенсусно решение.

Според него забраната сериозно се отразява на оборотите на заведенията, дори има данни, че туристи се насочват към съседни държави, в които режимът е по-либерален.

„На мен самия повече ми харесва да не се пуши в заведенията, но на бизнеса се отразява зле, много от тях са пред фалит, каза той. Решението трябва да се вземе с консенсус. Аз съм за по-гъвкав, по-либерален режим за тютюнопушенето в затворени помещения“, твърди Делян Добрев.

Депутатът от ГЕРБ Емил Димитров пък подчерта, че никой няма право да бъде дискриминиран, а забраната е крайна мярка, която дискриминира правата на пушачите.

„Няма причина сега да изкарваме пушачите да пушат навън, при положение че с предишния закон бяхме осигурили еднакво спазване на правата и на пушачите, и на непушачите“, смята той.

Рамадан Аталай от ДПС пък коментира полушеговито, че в зависимост от решението на икономическата комисия има опасност около Нова година държавата да остане без министър-председател.

Корнелия Нинова от БСП изтъкна, че при вдигане на акциза на цигарите и забраната на тютюнопушенето в затворени публични помещения пушачите в страната не са намалели и те нямат ефект върху здравето на хората.

Тя се позова на официалните данни, че след забраната е отчетен спад на потреблението на цигари с 3%, но допусна, че този отлив е преминал в контрабандния сектор.

Здравният министър Десислава Атанасова бе категорична, че вече многократно е говорено за вредните последици от тютюнопушенето и твърдо смята, че забраната трябва да остане.

Въпреки че като непушач председателят на комисията Мартин Димитров от Синята коалиция е подкрепил забраната, той отчете неблагоприятните й последици за бизнеса и призова да бъдат въведени различни мерки, които да не са толкова утежняващи за предприемачите в този сектор.

„Бях неприятно изненадан от изказването на премиера, че ако падне забраната, той ще си подаде оставката, което поставя в крайно неизгодна позиция колегите от ГЕРБ“, отбеляза Мартин Димитров.

#министър на здравеопазването #Десислава Атанасова #министър на икономиката #Делян Добрев #депутат от ДПС #Рамадан Аталай #депутат от БСП #Корнелия Нинова #Петър димитров #забрана за пушене #тютюнопушене

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници