България и Сърбия започват преговори за добросъседство

България и Сърбия започват преговори за добросъседство
В края на посещението си в Белград Младенов успя да разговаря и с представители на българските организации в Сърбия. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

България и Сърбия ще подпишат скоро договор за сътрудничество и добросъседство, съобщи външният министър Николай Младенов.

По време на среща в Белград с външния министър на Сърбия Иван Мъркич и със сръбския премиер Ивица Дачич Младенов подчерта необходимостта отношенията между двете държави да се поставят на съвременна, европейска основа, съобщиха от Външно министерство.

България и Сърбия планират още подготовката на съвместни правителствени заседания, подобни на вече съществуващите с Гърция, Румъния и Турция.

„Със Сърбия сме не само съседи, но и приятели, които споделят обща визия – пълната интеграция на всички народи от Западните Балкани в ЕС“, каза Младенов.

По неговите думи България ще подкрепя реформите в Сърбия и диалога с Косово, които са най-важни за напредъка на Сърбия по пътя й към ЕС.

Младенов заяви, че България и Сърбия могат да покажат как две страни на Балканите могат да работят конструктивно.

От своя страна Дачич и Мъркич благодариха на България за подкрепата в ЕС, като изразиха готовност бързо и по приятелски начин да решат откритите въпроси с България.

Младенов допълни, че като част от двустранния диалог между държавите ще се търси подобряване на положението на българското малцинство в Сърбия.

„Убеден съм, че в рамките на закона нашите сънародници могат да реализират в пълен обхват правата си, като допринесат за икономическия просперитет на своите региони“, каза външният министър.

Николай Младенов и Мъркич подписаха Протокол за размяна на ратификационни документи за споразумение за социално осигуряване между България и Сърбия, който ще влезе в сила на 1 февруари 2013 г.

В края на посещението си в Белград Младенов успя да разговаря и с представители на българските организации в Сърбия.

По време на срещата беше обсъдено организирането на бизнес форум, който да насърчи български инвестиции в районите с българско малцинство, както и подкрепа за конкретни обучения на български организации в Сърбия.

#добросъседство #преговори #Сърбия #България #министър на външните работи #министър на външните работи на Сърбия #министър-председател на Сърбия #форум #бизнес #Иван Мъркич #Ивица Дачич #малцинства #социално осигуряване #протокол

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници