ВСС избира новия главен прокурор

ВСС избира новия главен прокурор
Кандидатите за поста са трима - председателят на Окръжния съд в Пловдив Сотир Цацаров, заместник главният прокурор при ВКП Галина Тонева и административният ръководител на Специализираната прокуратура Борислав Сарафов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Висшият съдебен съвет (ВСС) ще изслуша по-късно в четвъртък кандидатите за главен прокурор, от които трябва да бъде избран новият ръководител на държавното обвинение.

Кандидатите за поста са трима - председателят на Окръжния съд в Пловдив Сотир Цацаров, заместник главният прокурор при ВКП Галина Тонева и административният ръководител на Специализираната прокуратура Борислав Сарафов.

Изборът на нов главен прокурор е първият голям тест за новия ВСС, като една от препоръките в доклада на Европейската комисия за напредъка на България в съдебната система беше свързана с него, припомня БГНЕС.

Според изискванията на ЕК, изборът на новия главен обвинител трябва да бъде гарант за прозрачен процес, основан на критерии за професионална етика и ефективност. ЕК предупреди, че ще следи отблизо предстоящия избор на главен прокурор.

Според Конституцията тримата големи в съдебната система, сред които е и главният прокурор, се назначават и освобождават от президента по предложение на ВСС за срок от седем години без право на повторно избиране.

Президентът не може да откаже назначаването или освобождаването при повторно направено предложение.

Според закона решенията на ВСС за назначаване се приемат с тайно гласуване.

ВСС приема решението за избор на кандидат за нов главен обвинител с мнозинство повече от две трети от членовете си, т.с. кандидатът трябва да събере 17 гласа.

Ако при първото гласуване няма кандидат, който да е получил необходимия брой гласове, изборът продължава за двамата кандидати, получили най -много гласове.

През ноември ВСС прие процедурни правила за избор, според които за първи път главен прокурор ще бъде избран с електронно гласуване, а не с бюлетина.Кандидатите ще бъдат гласувани по реда на постъпилите предложения.

#Висши съдебен съвет #ВСС #избор #ЕК #Европейска комисия #доклад #Сотир Цацаров #Галина Тонева #Борислав Сарафов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници