Млaдежи от „България на гражданите“ представиха своя „магистратър“ пред ВСС

Млaдежи от „България на гражданите“ представиха своя „магистратър“ пред ВСС
Трима младежи с маски на премиера Бойко Борисов, вътрешния министър Цветан Цветанов и председателя на правната комисия Искра Фидосова държат кукли на конци с лицата на тримата кандидати за главен прокурор. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Доброволците от движение „България на гражданите“ представиха пред сградата на Висшия съдебен съвет (ВСС) „Куклен Магистратър“.

По-късно в четвъртък ВСС трябва да избере новия главен обвинител между тримата кандидати – председателя на Окръжния съд в Пловдив Сотир Цацаров, заместник главния прокурор при ВКП Галина Тонева и административния ръководител на Специализираната прокуратура Борислав Сарафов.

Трима младежи с маски на премиера Бойко Борисов, вътрешния министър Цветан Цветанов и председателя на правната комисия Искра Фидосова държат кукли на конци с лицата на тримата кандидати за главен прокурор, предаде БГНЕС.

Активистите раздаваха и символични билети за техния магистратър. Като автор и режисьор на „пиесата“, в която главни актьори са кандидатите за нов главен обвинител, е представен Б. Б. Той е и носител на приза „О! Скръб“ за цялостно творчество в периода 2009-2012 г.

Гримът и осветлениеето пък са дело на Цв. Цв. – „носител на шест апартамента“.

„Намесваме се, когато усещаме, че има нечестност, корупция и злоупотреби“, посочи една от участничките.

Младежите са притеснени от начина на избор на нов главен прокурор главно заради това, че ще се гласува по ред на постъпване на кандидатурите и че няма обществен съвет към ВСС.

„Мислим, че това е нагласена работа и изборът е предопределен. Който и да стане главен прокурор, нещата са ясни, че всичко преди това е предопределено“, смятат младежите.

Изборът на нов главен прокурор е първият голям тест за новия ВСС, като една от препоръките в доклада на Европейската комисия за напредъка на България в съдебната система беше свързана с него, припомня БГНЕС.

Според изискванията на ЕК изборът на новия главен обвинител трябва да бъде гарант за прозрачен процес, основан на критерии за професионална етика и ефективност. ЕК предупреди, че ще следи отблизо предстоящия избор на главен прокурор.

През ноември ВСС прие процедурни правила за избор, според които за първи път главен прокурор ще бъде избран с електронно гласуване, а не с бюлетина. Кандидатите ще бъдат гласувани по реда на постъпилите предложения.

#Борислав Сарафов #Галина Тонева #Сотир Цацаров #доклад #главен прокурор #Европейска комисия #ЕК #избор #ВСС #Висш съдебен съвет #младежи #„България на гражданите"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници