БСП: Поправките в Закона за досиетата застрашават националната сигурност

БСП: Поправките в Закона за досиетата застрашават националната сигурност
БСП вече поиска президентът Росен Плевнелиев да наложи вето върху поправките, които дават възможност да се проверява средният ешелон във военното и цивилното разузнаване. Снимка: Sofia Photo Agency, архив
A A+ A++ A

Поправките в Закона за досиетата застрашават националната сигурност, смята зам.-председателят на БСП Ангел Найденов.

БСП вече поиска президентът Росен Плевнелиев да наложи вето върху поправките, които дават възможност да се проверява средният ешелон във военното и цивилното разузнаване.

В сряда се състоя среща на ръководството на левицата с екипа от съветници по националната сигурност на президента Плевнелиев.

Найденов заяви в ефира на БНР, че картината в националната сигурност е много усложнена, тъй като става дума за разкриване на принадлежност към службите за сигурност на хора, които продължават да работят.

Той обясни, че част от тези хора продължават да работят, и то зад граница и разкриването им може да доведе до рискове за техния живот и близки.

„Решението на мнозинството може да постави България в конфузна ситуация и да застраши операции, които са в ход“, коментира депутатът.

По неговите думи няма държава, която да показва по този начин всичко от националната си сигурност.

При гласуването на второ четене на промени в Закона за досиетата депутатите, без тези от БСП, подкрепиха предложението на Синята коалиция да отпадне изключението за проверка на тази категория хора.

Приетите окончателно изменения в Закона за досиетата предвиждат още да се разшири кръгът от началници в МВР, които да се проверяват.

Вносители предлагат още за чисто минало да бъдат проверявани и членовете на научните съвети към университетите, които навремето са решавали съдбата на младите учени и кой от тях ще се развива, предлагат вносителите.

#Ангел Найденов #БСП #досиета #закон #БСП #военни #ДС #Ангел Найденов #вето #Президент на България #Росен Плевнелиев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници