Експерт: Електронните цигари са по-безвредни

Експерт: Електронните цигари са  по-безвредни
Според главния здравен инспектор д-р Ангел Кунчев обаче не препоръчва употребата на електронните цигари, защото и те отделят вредни вещества, както и не помагат на отказването на обикновените цигари. Снимка: архив
A A+ A++ A

Електронните цигари са стотици пъти по-безвредни от традиционните, тъй като не отделят катрани и канцерогенни вещества, заяви главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Казаното от Кунчев беше по повод твърденията, че Европейския съюз готви регламент, с който да ги забрани.

Лекарят обясни, че електронните цигари имат и предимството да не отделят никакви вредни вещества за околните, предаде Би Ти Ви.

Като лекар обаче Кунчев не препоръчва употребата на електронните цигари, защото и те отделят вредни вещества, както и не помагат на отказването на обикновените цигари.

Той уточни, че има голяма разлика между отделните модели и тя идва от качеството на изработка. Значение има и каква е течността, която се използва в самите електронни цигари.

Кунчев заяви, че има държави, в които продажбата на електронни цигари е забранена, но те не са част от ЕС. Такива били Сингапур, Южна Корея, Уругвай и Бразилия, които смятали, че те задълбочават зависимостта към никотина.

Според него едва ли в ЕС ще се забрани продажбата на електронни цигари, но е вероятно те да бъдат класифицирани като медицинско изделие и ако това стане, всеки производител трябва да получи разрешение да продава продукта си.

Ще има регламент и контрол, което щяло да е от полза за потребителите, тъй като е добре съдържанието на никотин в течностите за заместителите на традиционните цигари да бъде регламентирано.

#Ангел Кунчев #електронна цигара #течност #цигари

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници