ВСС изслушва Галина Тонева 3 часа, идва ред на Цацаров

ВСС изслушва Галина Тонева 3 часа, идва ред на Цацаров
Три часа продължи изслушването пред Висшия съдебен съвет на втория кандидат за главен прокурор – досегашният зам. главен прокурор Галина Тонева. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Три часа продължи изслушването пред Висшия съдебен съвет на втория кандидат за главен прокурор – досегашният зам. главен прокурор Галина Тонева.

Преди нея ръководителят на Апелативната специализирана прокуратура Борислав Сарафов беше изслушван два часа.

Предстои изслушването на последния кандидат за главен прокурор и сочен за фаворит за поста – председателя на Пловдивския окръжен съд Сотир Цацаров.

„Доброто структуриране на прокуратурата дава гаранция и за нейната независимост“, подчерта Галина Тонева и добави, че присъствието на прокуратурата в медиите е много важно.

Относно корупцията към магистрати кандидатът за главен държавен обвинител посочи, че вътрешният контрол и дейността на Инспектората към Върховна касационна прокуратура (ВКП) не е организирана по най-добрия начин.

„Следствието трябва да бъде максимално използвано с целия му капацитет. Следователите могат много да помогнат за справянето с необоснованите обвинения, с натовареността, както и по разследването на дела в Европейския съд по правата на човека в Страсбург“, посочи Галина Тонева.

Според нея не трябва да бъде увеличаван броят на щатните служители нито в прокуратурата, нито в следствието, а по-скоро дейността им трябва да бъде оптимизирана.

„Никога не съм била член на никакви тайни общества. Нямам възражения към членство на магистрати към различни организации. Смятам, че проблемът е в неяснотата за тези организации – хората смятат, че като не знаят кой, къде и с кого членува, то там се случва нещо нередно“, заяви още Галина Тонева в отговор на въпрос на правосъдния министър Диана Ковачева.

#ВСС #Висш съдебен съвет #Галина Тонева #Борислав Сарафов #Сотир Цацаров #главен прокурор

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници