ГЕРБ забранява със закон лепенето на некролози по стълбове и спирки

ГЕРБ забранява със закон лепенето на некролози по стълбове и спирки
Лепенето на некролози по фасадите на сградите, спирките и уличните стълбове ще бъде наказвано с глоба от 150 до 300 лв., предвижда законопроект за гробищата и погребенията. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Лепенето на некролози по фасадите на сградите, спирките и уличните стълбове ще бъде наказвано с глоба от 150 до 300 лв., предвижда законопроект за гробищата и погребенията.

Вносители са председателят на регионалната парламентарна комисия Любен Татарски от ГЕРБ и председателят на комисията по култура, гражданско общество и медии Даниела Петрова, също от ГЕРБ, предаде „Дневник“.

Според новите правила некролози ще могат да се поставят на специално предвидени места, където траурните агенции ще могат да слагат и свои брошури и реклами.

В случай на нарушение фирмите ще бъдат санкционирани от 500 до 1000 лв.

В края на ноември се проведе обществена дискусия по бъдещия законопроект, организирана от двете парламентарни комисии, чиито председатели са вносителите. На нея мнения изказаха представители на браншовите организации на траурните агенции и на вероизповеданията.

Това е първият закон, който регламентира този вид дейности. Досега правилата за погребения и траурни услуги са били регламентирани с наредби.

Новият законопроект предвижда траурните услуги да се извършват единствено от лицензираните за това траурни агенции.

Текстовете забраняват траурно-обредни услуги да се извършват от лечебни заведения или лица, наети на работа в тях. Забранява се също моргите и болниците да извършват подобен вид услуги. Ако този текст бъде нарушен, е предвидена глоба от 1000 до 2000 лв.

Забранява се лекарите да рекламират траурни услуги. Новият законопроект регламентира и разположението на офисите на фирмите, предлагащи подобни услуги, както и начина, по който те се рекламират.

Офисите на траурните агенции трябва да отстоят на не по-малко от 300 метра от лечебни заведения, болници, детски градини и училища за населени места с над 50 000 жители и на не по-малко от 150 метра в по-малки селища.

На траурните агенции се забранява да се рекламират с изнесени извън офиса или поставени във витрина ковчези и кръстове.

Според закона единственото средство за транспортиране на покойника е катафалката и ако това бъде нарушено, са предвидени глоби от 1000 до 2000 лв., а за фирмите от 2000 до 3000 лв.

Контролът на предвидените правила ще бъде извършван от областни комисии „Гробищни паркове и погребения“. Съставът им ще се състои от областния управител на съответната община, представител на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, служители от областната администрация и по един проедставител от здравното министрество и от Министерството на околната среда и водите.

При изготвянето на законопроекта сме се съобразили и с предложенията на представителите на траурните агенции, каза Даниела Петрова. По думите й не се очакват сериозни възражения и най-вероятно още след коледната ваканция проектът ще бъде даден за обсъждане по комисии.

#гробища #погребение #Любен Татарски #Даниела Петрова #депутат от ГЕРБ #некролози

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници