Последно сбогом с големия Калоянчев в петък

Последно сбогом с големия Калоянчев в петък
На 18 декември на 87-годишна възраст след кратко боледуване почина големият български актьор Георги Калоянчев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Поклонението пред големия български актьор Георги Калоянчев - Калата, ще бъде на 21 декември, съобщиха от Сатиричния театър.

Ще можем да си вземем последно сбогом с бащата на Сатиричния театър в петък от 12:00 часа във фоайето на Държавния сатиричен театър „Алеко Константинов“ на ул. „Стефан Караджа“ 26.

„Няма българин, който да не е чувал за него. Няма българин, който да го е гледал и да не го обича. За повечето българи той е всичко онова, което хората разбират под актьор и театър“, пишат колегите на Георги Калоянчев в некролог в негова памет.

„Той пълнеше сцената, както малцина го умеят, и я заливаше със смях – както никой друг. Играеше по-модерно от по-младите си колеги. В театъра и в киното той беше образец на съвременен актьор – сякаш знаеше как ще се играе след двайсет, трийсет години. И имаше мощта и художествения авторитет да води и другите актьори напред...“, спомнят си още актьорите от Сатирата.

По думите им със смъртта на големия актьор в историята на българския театър се затваря една от най-бляскавите му страници.

„Него, който дълги години така щедро ни разсмиваше, през последните години често го виждахме просълзен. Страдаше, че не може да играе. Сбогом, Кала! Ще те помним...“, завършват с прискърбие колегите на актьора.

Председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев заяви след смъртта на Георги Калоянчев, че трябва да сведем глава пред такива личности.

„България загуби една голяма усмивка с кончината на Георги Калоянчев“, каза Мутафчиев пред БГНЕС.

Едно от нещата, с които Христо Мутафчиев ще запомни Калата, е това, че винаги е бил усмихнат и го е карал да се смее от сърце.

„За други хора няма да си спомним, когато са си отишли. Някои от живота, други от политиката, трети от мястото, където са седнали, няма да си спомним, но за него ще си спомняме вечно, докато сме живи“, допълни актьорът.

Светли спомени Христо Мутафчиев ще пази и за човека, а не само за актьора Георги Калоянчев.

„Беше много чист и много готин човек. Усмихнат и малко тъжен, но нали знаете, че клоуните в цирка са много тъжни хора, а пък комедията беше визитната картичка на Калоянчев. Беше тъжен, но за сметка на това изключителен човек“, каза Мутафчиев.

#Христо Мутафчиев #Георги Калоянчев #Държавен сатиричен театър „Алеко Константинов“

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от In Memoriam
Последно от In Memoriam

Всички новини от In Memoriam »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници