Христо Мутафчиев: Мишки гледаха от прозорци протеста ни

Христо Мутафчиев: Мишки гледаха от прозорци протеста ни

БГНЕС

A A+ A++ A

Пореден протест с искане за достойни заплати за културните дейци. Недоволството си те изразиха пред ресорното министерство и с шествие стигнаха до сградата на Народното събрание. В протеста се включиха народни танцьори, музиканти, актьори от театри, опери.

"Бяхме свидетели на два филма - "Наглите" и "Парламентьорът". "Наглите" от гледна точка на това, че тропнахме хора пред МС, дойдоха гайди от Смолян и Кърджали, пяхме, никой не си направи трудна да излезе от вратата и да каже "елате да се разберем и да поговорим". Мишки гледаха от едни прозорци, уплашени какво се случва, ние можехме и да влезем", заяви председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев в студиото на "България сутрин" по Bulgaria ON AIR.

Вторият филм, по думите му, се е разиграл на среща в Министерството на културата. На нея са били 8-9 представители на протестиращите, синдикати.

"Седнахме срещу министъра. Ние искаме всички заедно 250 млн. от месец и половина, доходите трябва да растат, много от услугите са си увеличили цените, дървен материал, метал за декори, електроенергията. Асен Василев казал "давам ви 130" и нашият министър се съгласява и увисваме всички", зави Мутафчиев.

Министърът на културата е обяснил, че е нужна законодателна промяна, с която за да може да има увеличение на доходите стартовата минимална работна заплата да е с коефициент 2,5, но само ако в закона се запише, че конкретен процент от този стандарт отива за фонд "Работна заплата". Така, когато се увеличава минималната работна заплата, ще се увеличават и заплатите на културните дейци.

Христо Мутафчиев призова за предвидимост на бюджета, за да може да бъде разпределен правилно.

"Ако от утре бюджетът на културата е 1,7 млрд., те ще са в шок около половин година, накрая ще връщат, защото не са подготвени да ги разпределят, това е въпрос на стратегия. Ако се каже, че за 2026 г. бюджетът ще бъде 1,7 млрд., министърът ще има достатъчно време да се подготви, за да осигури онези проекти, с които парите да бъдат инвестирани правилно в културата и фонд "Работна заплата", мотивира се председателят на САБ.

Гилдията не иска оставката на министъра на културата, а тази на финансовия министър.

"Министърът на финансите трябва да си тръгне, той не се справя, защото не може да си събере приходите, а чака от нас резултати. Много ще съм щастлив, ако си тръгне", заяви Мутафчиев.

Не е изключено да станем свидетели на затворени театри и салони.

"Това е крайна мярка, която е по-приемлива от това да влезем в сблъсък с полицаите пред МС. Те са ми приятели, няма да посегнат на артистите и може да ни пуснат", убеден е актьорът.

#Христо Мутафчиев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници