Турция подкрепи Македония за НАТО и ЕС

Турция подкрепи Македония за НАТО и ЕС
Според турския външен министър Ахмет Давутоглу членството на Македония в НАТО и ЕС и останалите международни организации е от съществено значение за региона. Снимка: Министерство на външните работи на Македония
A A+ A++ A

Членството на Македония в НАТО и ЕС е от голямо значение за Югоизточна Европа, заяви турският външен министър Ахмет Давутоглу.

По време на посещението си в Македония Давутоглу потвърди подкрепата на Турция за присъединяването на Скопие към ЕС и НАТО, предаде БГНЕС.

По думите на турския външен министър, през август 1992 г. Турция първа е признала Македония с конституционното й име и оттогава винаги е подкрепяла нейната интеграция в ЕС и НАТО (България първа признава независимостта на Македония на 15 януари 1992 г. – бел. ред.).

„Нашата подкрепа и сътрудничество с Македония ще продължат и в бъдеще", прибави Давутоглу.

Дипломатът похвали Македония за нейната толерантност към малцинствата, давайки я за пример на Балканите.

„Силно подкрепяме кандидатурата на Република Македония за членство в НАТО. Правехме това в продължение на 20 години, така ще продължи и занапред", каза турският външен министър.

Той бе категоричен, че Турция ще продължи тази политика, защото вярва, че стабилността и просперитета на Македония са „стожер на регионалната стабилност".

Според Давутоглу членството на Македония в НАТО и ЕС и останалите международни организации е от съществено значение за региона.

„Уверявам ви, че турското правителство, министър-председател, президент и 75 милиона турци са ваши приятели и това приятелство ще продължи вечно", подчерта турският дипломат.

По време на срещата са били обсъждани и икономическите, политическите и културните връзки между Македония и Турция.

#Македония #Турция #членство #Подкрепа #ЕС #Европейски съюз #НАТО #Балкани #външен министър на Турция #Ахмет Давутоглу

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници