Гръцката преса: Турция и Македония засилват военното си сътруднчество с инвестиции

Гръцката преса: Турция и Македония засилват военното си сътруднчество с инвестиции
По време на посещението си в Македония Давутоглу потвърди подкрепата на Турция за присъединяването на Скопие към ЕС и НАТО. Снимка: Министерство на външните работи на Македония
A A+ A++ A

Гръцката преса обърна сериозно внимание на посещението на турския външен министър Ахмед Давутоглу в Македония.

Вестник „Нафтемборики" цитира Давутоглу, който казал, че Турция поддържа Македония в спора за името навсякъде по света, предаде Информационна агенция „Фокус", позовавайки се на скопската телевизия „Сител".

Порталът „Йефимерида" определя изказването на турския дипломат като „предизвикателно и провокативно", докато повечето гръцки медии акцентират в заглавията си изявлението на Давутоглу „Македония е моят втори дом",наблягайки на това, че Турция признава конституционното име на Македония.

Икономическият портал „Вориа" е публикувал коментар „Никой ли не е загрижен от военното сътрудничество между Турция и Македония", като пише, че Турция и Македония интензифицират военните си връзки чрез инвестиции и сътрудничество.

„Вориа" отбелязва още, че последният пример за намерението на Турция да укрепи своето присъствие на Балканите е дарението от осем военни машини за Македония.

„Придобивката за двете страни от сътрудничеството е ясна. Укрепването на македонско-турските военни връзки чрез инвестиции и сътрудничество създава възможности на Турция - да задържи своето влияние на Балканите, а от друга страна - Скопие си подобрява връзките с държава-член на НАТО", пише изданието.

#Гърция #преса #медии #Македония #Турция #членство #Подкрепа #ЕС #Европейски съюз #НАТО #Балкани #външен министър на Турция #Ахмет Давутоглу

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници