ГЕРБ и БСП „за" на референдума, но с различни позиции

ГЕРБ и БСП „за" на референдума, но с различни позиции
ОТ ДБС обаче заявиха категорично, че няма да подкрепят рефенедума и ще гласуват с „не" на въпроса, което трябвало да сторят и хората. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

ГЕРБ и БСП ще гласуват „за" на предстоящия ядрен референдум, докато ДСБ са категорично против.

на 27 януари българските граждани ще трябва да отговарят с „да" или „не" на въпроса „Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?".

Различни обаче са мотивите за положителния вот на управляващата партия и нейната опозиция, тъй като според депутата на ГЕРБ Станислав Иванов референдумът категорично не се отнася за АЕЦ „Белене", а въобще за развитието на ядрената енергетика в България, предаде Би Ти Ви.

Според Иванов развитие на ядрените мощности в страната можело да стане и чрез удължаване на Пети и Шести реактор на АЕЦ „Козлодуй", както и чрез нова централа, ако изграждането на такава се наложи.

„Въпросът дава право на държавата при положителен отговор да се развива ядрената енергетика. Чрез частен инвеститор дори може да се търси реализиране на „Белене", но прозрачно, не както е правено досега", разясни депутатът от ГЕРБ.

Според Янаки Стоилов от БСП, кохто също ще гласува с „да" на националното допитване, обаче въпросът засяга пряко площадката в „Белене", тъй като в близките десетилетие няма как да се реализира друг алтернативен проект.

Стоилов посочи като най-силен аргумент за довършването на АЕЦ „Белене" по-ниската цена на тока, която би следвала.

„Цената на електроенергията ще става все по-висока без развитието на този сектор и без нова АЕЦ. България се обрича – ще стане вносител на ток. Този, който не ползва собствена енергетика, ползва чужда на по-висока цена", каза Стоилов.

Той призова хората да гласуват на референдума, „за да си върнат държавата, да покажат гражданска позиция, да да гласуват за кауза и после да намерят хора, която да я реализират".

Според ДСБ обаче националното допитване може да се тълкува само по един начин – дали да се строи нова централа или не.

Депутатът Иван Иванов заяви категорично, че тъмно сините няма да подкрепят рефенедума и ще гласуват с „не" на въпроса, което трябвало да сторят и хората.

„На 29 март Кабинетът спря „Белене", но „Белене" не беше погребано. Ако решат да го възобновят, цената му ще е три пъти по-висока от тази на „Козлодуй" – 21 млрд. лева. „Да" на вота значи, че всички опции остават отворени, включително и за „Белене". Ядреният риск остава в голяма степен за самата страна", каза Иван Иванов.

Той припомни прогноза на енергийния министър Делян Добрев, че през 2020 г. в България ще има увеличение на БВП с 58%, а потреблението на ток ще е с 21% по-малко, заради което няма нужда от втора централа.

Според Иван Иванов ако АЕЦ „Белене" заради стартира, там ще работят 960 души, а 7000 души от „Мини Марица изток" ще останат без препитание.

#АЕЦ „Козлодуй" #АЕЦ „Белене" #АЕЦ #Белене #Янаки Стоилов #референдум #Станислав Иванов #ГЕРБ #ДПС #БСП #Иван Иванов #ток #цена #централа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Референдум 2013
Последно от Референдум 2013

Всички новини от Референдум 2013 »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници