Новият премиер на Япония посети Фукушима, отменя целта „нула АЕЦ"

Новият премиер на Япония посети Фукушима, отменя целта „нула АЕЦ"
Придружен от журналисти, министър-председателят Шиндзо Абе прекара час и половина на АЕЦ „Фукушима" 1. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Новият премиер на Япония Шиндзо Абе посети ядрената централа във Фукушима, за да докаже решимостта на своето правителство за преодолее кризата в страната.

Придружен от журналисти, министър-председателят прекара час и половина на АЕЦ „Фукушима" 1, предадоха АФП и БГНЕС.

Това се случва година след стабилизирането на ядрения комплекс, четири от шестте реактора на който бяха сериозно повредени от силното земетресение и последвалото цунами на 11 март 2011 г. в североизточната част на японския архипелаг.

Огромни количества радиоактивни субстанции попаднаха във въздуха, почвата и морето.

Облечен в син защитен гащеризон и маска на лицето, ШиндзоАбе отиде с автобус до реактори 5 и 6 – които получиха на-малки повреди, както и до местата, където са складирани ядрените отпадъци.

В присъствието на директора на компанията „Тепко", която експлоатира централата, той разговаря с работници, като им благодари за това че са приели безпрецедентно предизвикателство.

След посещението японският премиер подчерта, че сега обектът е във фаза подготовка за демонтаж.

„Искам да ускоря колкото е възможно повече тези операции, защото съживяването на Фукушима е извънредно важно за съживяването на Япония," каза Шиндзо Абе.

Близо 160 000 души трябваше да напуснат заразения район, част от който стана напълно необитаем.

Абе, който бе избран за министър-председател на 26 декември след съкрушителната победа на неговата Либерално-демократическа партия на изборите десет дни преди това, не крие волята на своето правителство да пусне отново ядрените реактори, които Регулаторният орган прецени за сигурни и безопасни.

„Искам да водя отговорна енергийна политика, което означава, че през следващите три години ние ще направим максималното в посока алтернативни енергии, започвайки от възобновяемите, а през следващите десет години ще съставим най-добрият „енергиен букет"," посочи той.

Решение за всяка от 48-те спрени АЕЦ (от общо 50) ще бъде взето в следваищте три години, изтъкна премиерът. Според него Япония не може по икономически причини, да се лиши от ядрена енергия.

Целта „нула АЕЦ", обещана от предишното правителство, вече не е актуална, в бедната на енергоресурси Япония.

#Япония #Шиндзо Абе #премиер на Япония #АЕЦ „Фукушима" #Фукушима #ВЕИ #ядрена енергетика

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници