Великобритания пое председателството на Г-8

Великобритания пое председателството на  Г-8
Лондон смята по време на срещите на Г-8 да разглежда световните финансови пазари с цел да не се допускат валутни войни. Снимка: gov.uk
A A+ A++ A

Великобритания пое председателството на международния клуб Г-8 от 1 януари 2013 г.

Осемте държави, които влизат в клуба са Великобритания, Русия, Германия, Италия, Франция, Канада, САЩ и Япония, припомнят РИА „Новости" и Информационна агенция „Фокус".

Великобритания изпълняваше председателските функции в Г-8 още преди кризата, през 2005 г., когато срещата на лидерите се състоя в шотландското градче Гленийгълс.

Тогава държавите от Г-8 обсъждаха основно климатичните промени, както и помощта за най-бедните африкански държави.

В момента Г-8 е изправена пред проблема с излизането на световната икономика от кризата през 2008-2009 г. и засилването на геополитическата нестабилност в различни региони.

През 2013 г. Русия продължава своето председателство в Г-20, събрала водещите в икономики в света, отбеляза ИТАР-ТАСС.

Так като председатели на Г-8 и на Г-20 Великобритания и Русия ще могат да определят подходите за решаване на актуалните проблеми, добавя агенцията.

Премиерът на Великобритания Дейвид Камерън заяво, че през 2013 г. ще полага усилия за „растеж на световната икономика, като се акцентира върху отворените икономики, отворените правителства и отворените общества".

Премиерската канцелария обеща в средата на януари да съобщи всички подробности за дейността на Острова като председател в Г-8, както и графика на заседанията.

Лондон смята по време на срещите на Г-8 да разглежда световните финансови пазари с цел да не се допускат валутни войни.

Камерън е убеден, че британското ръководство може да гарантира плодотворна работа на Г-8 през годината.

„Мнозина питат дали съществуването на „осморката" не губи смисъл с появата на „двайсеторката". Аз отговарям: „Не", заяви Камерън.

Г-8 обединява държави с близки подходи, споделящи вярата в свободното предприемачество като най-добър път към икономически растеж.

Той прибави, че имайки предвид, че държавите от Г-8 произвеждат почти половината от световния БВП, въвежданите от тях стандарти и поетите ангажименти, „може да подпомогнат решаването на ключови глобални проблеми, да тласнат напред световната икономика и да подобрят положението в цял свят".

#Г-8 #Дейвид Камерън #председателство #икономика #Г-20 #Русия #министър-председател на Великобритания

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници