Уволниха главния статистик на Румъния, сметнал грешно БВП

Уволниха главния статистик на Румъния, сметнал грешно БВП
Премиерът на Румъния Виктор Понта уволни председателя на Националния статистически институт заради грешка в изчисленията на БВП. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Премиерът на Румъния Виктор Понта уволни председателя на Националния статистически институт заради грешка в изчисленията на БВП.

Вирджил Войнягу бе уволнен в петък вечерта с обвинение, че е допуснал сериозна грешка във временното изчисляване на БВП.

Временно института ще оглави заместникът му Беатрикс Геред, предадоха АФП и БГНЕС.

Виктор Понта разкритикува института за разликата от 21 млрд. леи (4,9 млрд.евро) в по-малко между временното изчисление и полуокончателното на БВП за 2011 г.

„Тази година, за да отговорим на изискванията за дефицита, трябва да орежем един милиард леи разходи заради грешка при пресмятането. Откъде да резнем? - От здравеопазването, образованието, армията или полицията," запита Виктор Понта на заседание на правителството.

Статистическият институт и Националната комисия за икономическите прогнози са сгрешили, а докато между 2003 г. и 2010 г. те правят грешка всеки път с окончателен резултат по-висок от временния, през 2011 г. те допускат грешка с по-нисък резултат.

„Нямам доказателства, че това е умишлено, но е сериозна грешка," подчерта премиерът.

Статистическият институт уточни в комюнике, че разликите във временните, полуокончателните и окончателните пресмятания са свързани с естеството на работата и не се дължат на грешки. Институтът увери, че прилага правилата и методологията за пресмятане на ЕС.

Очаква се Румъния, втората най-бедна страна в ЕС, да приключи 2012 г. с растеж от около 0,7% и бюджетен дефицит приблизително 2% от БВП.

#Румъния #БВП #Национален статистически институт #Виктор Понта #премиер на Румъния

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници