Меркел обеща на съпартийците си победа в първата предизборна реч

Меркел обеща на съпартийците си победа в първата предизборна реч
Меркел произнесе първата си предизборна реч в пристанищния град на Северно море Вилхелмсхавен, където се провежда двудневна партийна среща в навечерието на ключововажните избори за местен парламент на Долна Саксония. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Германският канцлер Ангела Меркел обеща на съпартийците си от Християндемократическия съюз (ХДС) победа на парламентарните избори през септември.

Меркел произнесе първата си предизборна реч в пристанищния град на Северно море Вилхелмсхавен, където се провежда двудневна партийна среща в навечерието на ключововажните избори за местен парламент на Долна Саксония. Вотът ще бъде на 20 януари, предадоха ДПА и БТА.

Пред съпартийците си Ангела Меркел говори за работни места и за намаляването на държавния дълг. Тя подчерта, че германците трябва да работят здраво, за да осигурят просперитета на своите деца и внуци.

Канцлерката, която ще се бори за трети мандат през 2013 г., е популярна в Германия и по-рано допитване до общественото мнение показа, че нейната партия се ползва с 41% доверие, което е най-високото постижение от пет години насам.

Голямо главоболие за Ангела Меркел обаче е малкият коалиционен партньор на управляващия Християндемократически съюз - Свободната демократическа партия, чийто рейтинг спадна под 5%, което означава, че тя може да не влезе в парламента на парламентарните избори през септември.

В Долна Саксония управлява именно тази коалиция, която е начело на федералното правителство - ето защо провинциалните избори са толкова интересни.

Всички очи сега са се вторачили в този северозападен регион, управляван от протежето на Меркел - шотландско-германския премиер Дейвид Макалистър.

Преди изборите Ангела Меркел ще произнесе в тази провинция осем предизборни речи.

Същевременно в неделя на годишната среща на Свободната демократическа партия нейният лидер, роденият във Виетнам заместник-канцлер и министър на икономиката Филип Рьослер, ще се опита да убеди съпартийците, че въпреки заникът на партията му, той ще остане начело й.

Партията спечели почти 15% на изборите през 2009 г. и има петима министри в правителството на Ангела Меркел.

Докато канцлерът и коалиционният й партньор се опитват да спечелят битката, германските социалдемократи не успяват да извлекат дивиденти от ниската подкрепа на свободните демократи.

Лидерът на социалдемократите за канцлерския пост Пеер Щайнбрюк се оказа замесен в полемика спор за над 1 милион евро, които той е приел, за да чете лекции. Освен това този бивш министър на финансите си навлече критики заради лоша политическа преценка, когато заяви тази седмица, че заплатата на канцлера от 300 000 евро на година е прекалено ниска.

Пеер Щайнбрюк също бе на предизборен митинг в Долна Саксония. Той се надява партията му да спечели тамошните избори и да управлява в коалиция със „Зелените", с които управляваше федералната държава от 1998 г. до 2005 г. по времето на канцлера Герхард Шрьодер.

„Зелените" досега спечелиха 15% в национален план и победиха във важни избори в ключови провинции и градове.

Сега на „Зелените" се гледа като на ключововажен политически играч. Освен това тяхната позиция против ядрената енергетика се превърна в германска държавна политика, когато през 2011 г. правителството на Ангела Меркел взе решение да се откаже от ядрените си централи.

#Ангела Меркел #Канцлер на Германия #ХДС #Долна Саксония #Германия #Филип Рьослер #Пеер Щайнбрюк #„Зелените"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници