Износът на български стоки към ЕС е намалял с 3% за първите 10 месеца на 2012 г.

Износът на български стоки към ЕС е намалял с 3% за първите 10 месеца на 2012 г.
В същото време вносът в България се е увеличил с повече от 9%, предимно от Гърция, Румъния, Италия и Германия, в които се изнася и значителна част от българските стоки. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Износът на България към други страни от ЕС е намалял с 3% за първите 10 месеца на 2012 г. в сравнение с 2011 г., показват данни на НСИ.

В същото време вносът в България се е увеличил с повече от 9%, предимно от Гърция, Румъния, Италия и Германия, в които се изнася и значителна част от българските стоки.

С 13% се е увеличил износът на български стоки за първите 10 месеца на 2012 г. към страни, които са извън ЕС.

Най-много пък са се увеличили износът и вносът на минерални горива и масла за ЕС, а намаление има при търговията със суровини, без да се включват горивата.

Българските стоките отиват предимно в Сърбия, Македония, Турция, Русия, Китай и САЩ, като се изнасят основно безалкохолни и алкохолни напитк и  тютюн.

Според данните на НСИ, вносът от трети страни в България също се е увеличил, предимно от Турция, Русия, Украйна и Китай. С една четвърт по-малко са купените от трети страни хранителни продукти и живи животни.

#износ #внос #страни #България #ЕС #Европейски съюз #стоки #Китай #САЩ #Германия #Турция #Русия #Гърция #Германия #Италия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Търговия
Последно от Търговия

Всички новини от Търговия »

Акценти

Инбет Казино