Мали поиска помощ от Франция срещу ислямистите на „Ал Кайда"

Мали поиска помощ от Франция срещу ислямистите на „Ал Кайда"
Освен това Съветът за сигурност на ООН поиска бързо разполагане на африкански въоръжени сили в размирните северни райони на Мали. Снимка: ipolitics.ca
A A+ A++ A

Президентът на Мали е поискал от френския си колега Франсоа Оланд военна помощ за справяне с метежа на ислямистите, близки до терористичната групировка „Ал Кайда", в северните райони на страната.

Въоръжените ислямистки групировки контролират вече северната част на страната.

„На практика то звучи така: „Франция, помагай!"," коментира писмото на Дионкунда Траоре американският посланик в ООН Сюзън Райс.

Френският представител в световната организация Жерар Ару отказал да коментира какъв отговор ще даде страната му на молбата, предаде БГНЕС.

„Това, което мога да ви кажа е, че какъвто и да е отговорът на Париж, той ще стане известен в петък," обяви Жерар Ару, допълвайки, че Франция е извънредно загрижена от влошаващата се ситуация в региона, която представлява реална, пряка и спешна опасност за регионалния и международния мир.

Съветът за сигурност на ООН изрази също загрижеността си от превземането на стратегически важния град Кона от „терористични и екстремистки групировки" и отново призова всички страни да помогнат на малийската армия и сили за сигурност да се справят с метежа.

Ислямистите превзеха северния централен град Кона в четвъртък след няколко дни ожесточени сражения с армията. Кона се намира на 70 км от град Мопти, където е разположена регионалната щабквартира на малийската армия.

Освен това Съветът за сигурност на ООН поиска бързо разполагане на африкански въоръжени сили в размирните северни райони на Мали.

През декември органът на световната организация одобри дислоцирането на 3300 души под африканско ръководство там.

В ООН е било обсъждано, по думите на Сюзън Райс, доколко малийската армия има възможности и желание да защитава собствената си страна.

#„Ал Кайда" #Мали #Франсоа Оланд #Президент на Франция #ООН #Съвет за сигурност на ООН #СС на ООН

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници