ЦИК няма да извади ГЕРБ от разяснителната кампания за ядрения референдум

A A+ A++ A

Централната избирателна комисия (ЦИК) не може да изключи участник от информационно-разяснителната кампания за референдума, заяви говорителят на ЦИК Бисер Троянов.

Инициативният комитет изпрати писмо до ЦИК, в което казва, че заради „шизофренната позиция на Бойко Борисов и ГЕРБ" по отношение на референдума на 27 януари, ЦИК трянва да извади ГЕРБ от разяснителната кампания.

По думите на Траянов, Комисията не може да премахне никой от кампанията, тъй като такива били текстовете от Изборния кодекс, предаде БГНЕС.

Решението на ЦИК е било взето в петък, като от там ще изпратят уведомително писмо до Инициативният комитет, представляван от Стефан Воденичаров.

По думите на Траянова и групата от 76 народни представители като инициатори на референдума са участници по право в информационно-разяснителната кампания и не се регистрират в ЦИК, тъй като трябвало да има равнопоставеност на участниците.

Първоначалната позицията на управляваща партия беше да подкрепи въпроса за ядрения референдум, но преди седмица премиерът Борисов и лидер на партията повтори три пъти „не" срещу това да се развива ядрената енергетика, добавяйки, че ще даде нареждане така да гласуват и от ГЕРБ.

От „България на гражданите" също поискаха ЦИК да прекрати съществуването на инициативния комитет на ГЕРБ поради това, че той е бил създаден след декларирана подкрепа за развитието на ядрената енергетика от депутатите на управляващата партия.

#ЦИК #ГЕРБ #инициативен комитет #референдум #кампания

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Референдум 2013
Последно от Референдум 2013

Всички новини от Референдум 2013 »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници