Френски таен агент загина след неуспешен опит за спасяването му в Сомалия

Френски таен агент загина след неуспешен опит за спасяването му в Сомалия
През нощта срещу събота в Була Марер на около 120 км южно от столицата Могадишу е била организирана операция на спецчастите за освобождаване на френския таен агент Дени Алекс, пленен през 2009 г. от бунтовниците от движението Шабааб. Снимка: ЕПА, архив
A A+ A++ A

Френски таен агент, взет за заложник от ислямисти в Сомалия, е загинал заедно с двама френски командоси при неуспешен опит за освобождаването му, съобщи министерството на отбраната в Париж.

През нощта срещу събота в Була Марер на около 120 км южно от столицата Могадишу е била организирана операция на спецчастите за освобождаване на френския таен агент Дени Алекс, пленен през 2009 г. от бунтовниците от движението Шабааб, предадоха БТА и Информационна агенция „Фокус".

Говорителят на ислямистите, свързани с „Ал Кайда", съобщиил за френския опит, а правителството на Сомалия обяви за поне двама загинали.

От Шабааб заявиха, че един командос е загинал от зенитния огън, открит срещу френски хеликоптер, опитващ се да измъкне Алекс.

Другият от заловените преди четири години служители на разузнаването от агенцията DGSE Марк Обриер успя да се измъкне месец след пленяването на французите.

Според информацията, в спасителната операция са участвали три хеликоптера, от които били спуснати командоси. Малко след това започнала престрелка, но след като били отблъснати, френските спецчасти се върнали отново няколко часа по-късно.

И при повторния опит те не успели да превземат къщата, в която смятали, че се намира заложникът.

Според френското правителство Алекс и Обриер са обучавали сомалийски части в Могадишу, но заради деликатността на мисията им,  Париж е избягвал да коментира ситуацията публично.

Ислямистите настояваха в замяна на освобождаването на френските агенти, Франция да прекрати подкрепата си за сомалийското правителство и да се изтеглят мироопазващите части на Африканския съюз, наброяващи над 17 000 души.

С тяхна помощ властите в Сомалия успяха през октомври 2012 г. да изтласкат Шабааб от пристанищния град Кисма,м където бе тяхната последна голяма крепост.

#Франция #Сомалия #заложници

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници