Френски фирми в България си внасят работници от Франция

Френски фирми в България си внасят работници от Франция

canva

A A+ A++ A

Френският бизнес в България изпитва липса на квалифицирана работна ръка. Това е основният проблем на фирмите според анкета за бизнес средата в България на Френско-българската търговска и индустриална камара, проведена сред 72 големи, средни и малки френски компании, развиващи дейност у нас.

Проблемът с наемането на работна ръка, касае почти всички участници в проучването. Само една пета от компаниите, са заявили, че нямат намерение да наемат хора през настоящата година.

"Липсва работна ръка за операции на машини, липсват и кадри за средно мениджърско ниво, няма и специализирани кадри в инженерните области. Получи се така, че България имаше много инженери през 90-те години, за които нямаше компании, сега вече компаниите искат да установяват в България развойна дейност и е малко трудно да намерят такива служители", отбелязаха от Камарата, като допълниха, че недостиг на служители няма в ІТ сферата, пише Money.bg.

За да стимулира бизнеса да развива дейност в чужбина френската държава дава възможност на френски компании, които искат да развиват дейност в България да наберат служители, които да заминат за страната ни. В България има 20 младежи по тази програма.

Това помага на малките предприятия да имат служител, който да развиват бизнеса им в чужбина. Разходите за работодателя са по-ниски, тъй като държавата поема работодателските разходи и това позволява на младите специалисти (до 28 години) да се развиват в чужбина.

#Франция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници