ВСС ще е задължен да разглежда становищата на Гражданския съвет

ВСС ще е задължен да разглежда становищата на Гражданския съвет
След първото заседание на Съвета към ВСС Йосиф Герон от Съюза на юристите заяви, че така е записано и в правилата, но оттам нататък от членовете на ВСС ще зависи дали те ще обърнат достатъчно внимание на Гражданския съвет. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Висшият съдебен съвет (ВСС) ще бъде задължен да разглежда становищата на Гражданския съвет, но не и да ги приема.

След първото заседание на Съвета към ВСС Йосиф Герон от Съюза на юристите заяви, че така е записано и в правилата, но оттам нататък от членовете на ВСС ще зависи дали те ще обърнат достатъчно внимание на Гражданския съвет, предаде БГНЕС.

„Дали вървим на принципа „кучето си лае, керванът си върви“, или действително вземаме предвид това, което гражданското общество, представлявано от този Граждански съвет, ми казва, подсказва, насочва или директно коригира“, коментира магистратът.

Той добави, че от това ще зависи и дали ще има живот за Гражданския съвет или не, тъй като нито една от организациите в този съвет нямало да приеме да бъде параван или да бъде на витрината като кукла, за да бъде показвана.

„Ако не се получи добрият диалог, ако не се получи добрата чуваемост, всички добри намерения, които се заявяват към момента, този Граждански съвет ще последва съдбата на предишния и ще се саморазпусне или ще престане да съществува, но това ще бъде оценка за самия ВСС“, посочи Герон.

След първото заседание на  Гражданския съвет, на което са присъствали 15 от 17-те правни сдружения в състава му и 10 членове от ВСС, е имало оптимистични реакции от работата му.

Представляващият ВСС Соня Найденова каза, че членовете на Гражданския съвет са изразили положително отношение към неговото сформиране, очаквайки той да бъде ползотворна форма на взаимодействие.

#Граждански съвет #решения #ВСС #Висш съдебен съвет #Соня Найденова #работа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници