Гърция се впуска в битка за още близо 15 млрд. евро помощ

Гърция се впуска в битка за още близо 15 млрд. евро помощ
Финансовата инжекция за Гърция този месец е в размер на 9,2 млрд. евро, а решението за нея се очаква да бъде взето от Еврогрупата на 21 януари. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Трипартийното коалиционно правителство в Гърция започва битка, за да получи до март следващите траншове от международната спасителна помощ за страната.

Финансовата инжекция този месец е в размер на 9,2 млрд. евро, а решението за нея се очаква да бъде взето от Еврогрупата на 21 януари.

Освен тези пари кабинетът на Андонис Самарас се надява да получи и останалите траншове от помощта през февруари и март, пише вестник „Етнос", цитиран от БТА.

До март Гърция трябва да получи още общо 14,8 млрд. евро от международната финансова помощ. Траншът през януари е 9,2 млрд. евро (от които 7,2 млрд. евро за рекапитализация на гръцките банки и 2 млрд. евро за нуждите на бюджета).

Условието за тях бе гръцкият парламент да гласува законопроекта за данъчните промени, което беше направено, и правителството да вдигне от 1 януари цените на тока.

За транша през февруари в размер на 2,8 млрд. евро от правителството на Андонис Самарас се изисква да сложи таван на разходите в държавната администрация, а за очакваните пари през март на стойност 2,8 млрд. евро от него се изисква да ускори решаването на проблемите със съкращенията и преструктурирането на държавния сектор.

Във връзка с тези инжекции на 15 януари в Атина се завръщат ръководителите на тройката международни кредитори от Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд, които трябва да дадат оценка на правителството за свършената от него работа.

Очаква се инспекторите от „тройката" да поставят акценти върху хода на реформите в държавната администрация и върху борбата с данъчните длъжници.

От средата на декември, когато Гърция получи замразените от лятото финансови средства в размер на 34 млрд. евро, които са от втория спасителен пакет за страната, правителството в Атина се зае ускорено да реализира поставените от кредиторите условия.

То внесе в парламента искания от него данъчен законопроект, започна да събира от 1 януари повишените цени на тока, смята да уреди проблема с приватизацията на Пощенска банка и да покаже, че е решено най-сетне да се пребори с данъчните длъжници.

Междувременно за 16 януари е насрочено заседание на управителния съвет на МВФ. На него фондът трябва да се произнесе и по отпускането на следващия транш от помощта за Гърция (всеки транш на фонда е в размер на 1.8 млрд. евро).

#Гърция #МВФ #Андонис Самарас #премиер на Гърция #ЕК #ЕЦБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници