Финландската Finnair – най-безопасната авиокомпания в света

Финландската Finnair – най-безопасната авиокомпания в света
Финландската Finnair води класацията на най-безопасните компании в света през 2012 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Финландската Finnair води класацията на най-безопасните компании в света през 2012 г.

Това показва подредбата на базирания в Германия Център за наблюдение на авиоинцидентите (Jet Airliner Crash Data Evaluation Center), предаде „Дневник“.

В първата десетка на Топ 60 на най-сигурните авиопревозвачи са също Air New Zealand, хонконгската Cathay Pacific, дубайската Emirates, националният препозвач на Абу Даби Etihad, тайванската Eva Air, TAP Portugal, китайската Hainan Airlines, Virgin Australia и British Airways.

Първата десетка е доминирана от компании от Азиатско-Тихоокеанския регион, повечето от които нямат изгубен въздухоплавателен съд от 1983 г., коментира International Business Times. Все пак факт е, че в нея присъстват и три европейски авиопревозвача.

Подредбата на авиокомпаниите, изготвена от центъра, се основава на броя на катастрофите и причинените човешки жертви, съотнесени към превозените пътници и прелетените километри.

От статистиката се вижда, че през миналата година в света са отчетени 496 инцидента с пътнически самолети, с 2 по-малко, отколкото през 2011 г.

Най-тежки са катастрофите на Dana Air през юни в Нигерия, когато загинаха 163 души и на пакистанската Bhoja Air през април със 127 жертви.

При 44 от авиокатастрофите през 2012 г. никой не е оцелял, инцидентите с фатален резултат са с 1 по-малко отколкото през 2011 г.

#авиокомпания #безопасност #British Airways #самолетна катастрофа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници