Плевнелиев: Българите да гласуват на ядрения референдум!

Плевнелиев: Българите да гласуват на ядрения референдум!
Президентът Росен Плевнелиев. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Президентът Росен Плевнелиев призова гражданите на България да гласуват на предстоящия референдум на 27 януари 2013 г. по отношение строителството на втора АЕЦ.

„Демокрацията е свобода, но и задължението всеки гражданин да има позиция и да я отстоява", заяви Плевнелиев в петък вечерта в предаването „Панорама" по БНТ.

„Въпросът има своя смисъл, но той е важен, защото е първият в демократичния период на страната и е организиран по гражданска подписка. Президентът не може да казва "да" или "не", той е надпартиен", добави президентът.

Попитан за дадените европари за студио „Пайнер" на Митко Димитров, Плевнелиев заяви, че важно  е каква е програмата, по която ги финансира ЕС и дали кандидатът отговаря на условията й.

„Три са големите проблеми на България - първият е демографският проблем, вторият е недостатъчната приемственост на всяко следващо правителство и това, че предишните са лошите и се работи на парче, третият - е темата с дефицитът на справедливост - две национални катастрофи, банковите фалити, но този дефицит може да бъде излекуван", смята държавният глава.

Попитан за осуетената клетва на Венета Марковска, той заяви, че се е опитал да обясни преди това, което е обяснило едно напускане, но е бил длъжен да защити Конституцията.

„Показах, че в България институциите могат да се балансират или казано така - натиснах ръчната спирачка. Имаше логика, че одобрих Сотир Цацаров за главен прокурор на страната. На него му бяха зададени всички въпроси, не беше му спестено нищо, за разлика от случая Марковска", обясни позицията си Плевнелиев.

На въпрос, дали ще се разграничи или уеднакви с Бойко Борисов, Плевнелиев заяви, че президентът е самостоятелна фигура и не се състезава с никого, а по отношение на репликата на вицепремиера Цветан Цветанов, че президентът е само представителна фигура, той заяви, че не води персонални битки с никого.

„Президентът не може да бъде успешен, ако разиграва битки с някого, но ако има успехи с националните въпроси - тога той е точно това. Аз изпълнявам предизборното си обещание и ще налагам вето,когато имам аргументи и няма да преча", каза държавният глава.

Запитан дали няма предварителна договорка за налагането на ветото, той заяви, че това не се случва от днес за утре и че екипът му наблюдава всеки един закон.

Що се отнася до политиката на България към Македония, Плевнелиев е категоричен, че позицията на България е много силно проевропейска и Европа очаква от нас да посочваме проблемите в региона, а не да мълчим.

„Да, ние подкрепяме усилията на Македония към пътя за ЕС, но проблем има и той трябва да бъде решен", уточни още той.

#Росен Плевнелиев #Президент на България #референдум #Бойко Борисов #министър-председател #Цветан Цветанов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Референдум 2013
Последно от Референдум 2013

Всички новини от Референдум 2013 »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници