Местан: Нападението срещу Доган беше опит за символно убийство

Местан: Нападението срещу Доган беше опит за символно убийство
В напрегнатия съботен ден на Осмата национална конференция на ДПС Лютви Местан пое председателството на партията от несменяемия Ахмед Доган след 23 г. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Като „ритуално, показно политическо покушение" определи нападението срещу Ахмед Доган новоизбраният лидер на ДПС Лютви Местан.

Според него действията на 25-годишния Октай Енимехмедов в събота били не просто „покушение срещу един политически лидер и членовете на партията му", а „покушение срещу българската демокрация и срещу близо 8 млн. български граждани".

„За съжаление отекна изстрел преди всичко в усещанията на всички делегати и на всички наши членове и симпатизанти," коментира Лютви Местан пред БНР.

Всъщност при опита за покушение срещу Ахмед Доган на Османа национална конференция на ДПС в събота изстрел не отекна, защото пистолетът на нападателя засече и при двата му опита да стреля.

Според експертизата пистолетът бил газов, зареден с три патрона, които не могат да причинят телесни повреди.

„Аз ще бъда най-щастливият политик ако оценката за това покушение е, че то е извършено срещу базовата ценностна система на демокрацията въобще, в частност на българската демокрация," коментира Лютви Местан в неделя.

Той изрази изумление от версията, че случилото се е инсценирано от ДПС. Той подчерта, че според партията това е опит за „символно убийство", „уродлива изява на езика на омразата на анти-ДПС агресията".

Лютви Местан заяви категорично, че криминалното минало на Октай Енимехмедов не е основание постъпката му да се определя като криминална, а напротив – по думите му тя е „безпрецедентно политическо покушение".

„Бих искал да се замислите какво се случва в сърцата на нашите членове, когато чуват всичко това. Ние усетихме, че дулото на този пистолет се опира до собственото ни чело. Не знам дали сте в състояние дори да си представите какво се случва с привържениците ни, когато чуват призиви нападателят едва ли не да се удостои с орден „Стара планина", защото тръгнаха подписки в негова защита, едва ли не той ще трябва да се героизира," посочи още Лютви Местан.

Той призова компетентните органи да не допускат „фриволна подмяна на фактите", като настоя на Октай Енимехмедов да бъде повдигнато обвинение в убийство.

Градският прокурор на София Николай Кокинов съобщи по-рано, че най-вероятно обвинението ще бъде за хулиганство и закана за убийство, защото с оръжието на престъплението практически не е могло да се извърши убийство, а и според психолозите на МВР нападателят не е имал такова намерение.

„Би било изключително грозно да се тръгне по посока едва ли не да се разследват действията на наши делегати, които всъщност искаха да предотвратят по-нататъшните действия на нападателя срещу лидера на партията. Защото искам много внимателно да анализирате записа от конференцията и ще видите, че въпреки емоционалният изблик на немалко делегати в залата, проявиха изключителна зрялост," подчерта още Лютви Местан.

„Аз, г-н Бисеров, д-р Чакъров, ние обкръжихме нападателя и всъщност го съхранихме. Ние го изведохме от залата и това е много важно да се чуе. Час и 13 минути ние чакахме полицията да дойде да си го прибере. Буквално виках от трибуната къде са полицаите, да го приберат, след като няколко души направихме кордон около нападателя, въпреки силната емоция," разказа още новоизбраният лидер на ДПС.

Според него част от сценария на случилото се била нападателят да пострада по-сериозно, за да може да бъде завършена тезата за инсценировката.

„За нас физическият изпълнител е ясен. Ако искаме да възстановим доверието в ресурсите на демокрацията ни, ще трябва да чуем отговор на въпроса: кой е политическият поръчител," продължи Лютви Местан.

Той квалифицира случката е „най-уродливата изява на абсолютно съзнателното сатанизиране на ДПС, превръщането на ДПС в едва ли не склад за негативни оценки, в универсално обяснение и за изборни провали и за управленски провали".

#ДПС #Ахмед Доган #Лютви Местан #Октай Енимехмедов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници