Цветанов: България е същата след опита за покушение, политиците да правят равносметки

Цветанов: България е същата след опита за покушение, политиците да правят равносметки
Като пример за формиране на агресия Цветан Цветанов припомни думите на лидера на БСП Сергей Станишев, че ако не с добро, правителството на ГЕРБ ще си тръгне по друг начин. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

България е същата след опита за покушение срещу лидера на ДПС Ахмед Доган, но всеки политик трябва да си направи равносметка, заяви вътрешният министър Цветан Цветанов.

Той контрира твърдението на новия лидер на ДПС Лютви Местан от събота, че „България вече не е същата", и призова българските политици да бъдат по-умерени в изказванията си по случая, предаде БГНЕС.

„Нека всеки си направи равносметка за това, което е правил и дали не е участвал пряко във формирането на тази агресия, която наблюдаваме срещу политическите си опоненти. Предстоящите избори ще бъдат изключително тежки и напрегнати, някои ще се стараят да формират точно тази агресия," продължи Цветан Цветанов.

Като пример за формиране на агресия той припомни думите на лидера на БСП Сергей Станишев, че ако не с добро, правителството на ГЕРБ ще си тръгне по друг начин.

„Така се насажда агресия в хора, които се възприемат като патриоти, хора, които след като се подадат на политическата манипулация, биха могли да прекрачат границата на това, което се нарича демокрация, и това, което се нарича спазване на законите," коментира още вътрешният министър.

По думите му, в процеса на формиране на агресия в политическия живот в България отговорността е в голяма степен на политическите партии и на част от лидерите на партиите.

„Определени политици използват подход да насъскват своите членове и симпатизанти спрямо други политически представители. Това някои политици го възприемат като форма и начин за спечелване на повече симпатизанти," обясни Цветан Цветанов.

„Вие видяхте какво беше насилието спрямо обезвреденото лице. Да сте чули Българският хелзинкски комитет да реагира? Да сте чули да говорят за полицейско насилие във вчерашния ден. Служители на МВР и на НСО се стремяха да предпазят да няма трайни последствия за лицето, което беше вече обезвредено," подчерта министърът.

По думите му, самият нападател Октай Енимехмедов признава, че преди две години е бил част от криминалния контингент и е бил близък с един от известните наркоразпространители в София Христо Ширев.

От две години нападателят на Ахмед Доган е решил да наблюдава политическия живот в страната и е искал да участва в него, като дори е гласувал за ДПС.

„В последните няколко месеца се появява отключващ момент, в който той решава да направи политическа демонстрация," заяви още Цветанов, без да съобщава повече подробности.

#ДПС #Ахмед Доган #Лютви Местан #Октай Енимехмедов #Цветан Цветанов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници