Станишев: Нападението срещу Доган не трябва да засенчва останалите проблеми

Станишев: Нападението срещу Доган не трябва да засенчва останалите проблеми
Заедно със свои колеги от левицата Сергей Станишев бе в Борисовата градина, за да раздава листовки с призив гражданите да гласуват на референдума за развитието на ядрената енергетика. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Нападението срещу Ахмед Доган не трябва да засенчи останалите важни проблеми в българското общество, коментира лидерът на БСП Сергей Станишев.

„Истината за дюните и интересите, които стоят зад тях, безобразията на министър Найденов, неуспехът с решаването на проблемите на хората от ВМЗ-Сопот - кой въпрос е решен? Живеем си в ситуация, в която всеки следващ скандал засенчва предишния," посочи лидерът на социалистите, цитиран от БГНЕС.

По думите му, премиерът Бойко Борисов трябва да поеме политическата отговорност за ситуацията, защото „постоянно твърди, че има 100 очи, 100 уши и знае всичко, каквото се случва в държавата".

Заедно със свои колеги от левицата Сергей Станишев бе в Борисовата градина, за да раздава листовки с призив гражданите да гласуват на референдума за развитието на ядрената енергетика в България чрез изграждането на нова ядрена централа.

В коментар на опита за покушение срещу Ахмед Доган от 25-годишния Октай Енимехмедов по време на Осмата национална конференция на ДПС, Сергей Станишев изрази предположение, че ако зад случилото се има сценарий, то негови автори са тези, които са искали да засенчат оттеглянето на лидера от председателския пост на партията и политическите послания в неговия доклад.

„Вчерашният инцидент е много сериозен, той е политическо покушение, което е тревожен факт за състоянието на обществото и демокрацията в България," продължи Сергей Станишев и хвърли вината за случилото се върху езика на противопоставянето и демонизирането на опонента.

Лидерът на социалистите коментира и лансираните в доклада на Ахмед Доган идеи за институционализиране на европейско малцинство на рисковите малцинства в ЕС.

„България има свой етнически модел, който спазва и развива 23 г. За нас е много важно етническите малцинства в България, включително и мюсюлманите, да се чувстват пълноправни граждани на нашата страна. В България няма национални малцинства и затова мисля, че е важно нашите малцинства да имат политическо представителство на различни нива. Затова винаги съм предупреждавал, че противопоставянето и разделението е много опасно," каза той.

Сергей Станишев подчерта, че наред с отговорите, които службите по сигурността трябва да дадат около опита за атентат, е важно да се направят и политическите изводи от случилото се.

„Разговарях с г-н Доган и той имаше една изключително адекватна реакция, самия факт, че продължиха конференцията вчера с негово участие, въпреки чисто човешкия стрес, говори, че той много добре се владее. Беше в добра кондиция и за него бе важно, че това, което имаше намерение да направи - да се оттегли, го направи," добави Станишев.

#ДПС #Ахмед Доган #Сергей Станишев #БСП #ВМЗ #Октай Енимехмедов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници