Цацаров не изключва по-тежки обвинения срещу нападателя на Доган

Цацаров не изключва по-тежки обвинения срещу нападателя на Доган
Засега 25-годишният мъж, който в събота опря газов пистолет в лицето на Доган, докато той изнасяше доклад по време на Осмата национална конференция на ДПС, е обвинен в хулиганство и закана за убийство. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Главният прокурор Сотир Цацаров не изключи възможността срещу Октай Енимехмедов да бъдат повдигнати по-тежки обвинения за нападението над Ахмед Доган.

Засега 25-годишният мъж, който в събота опря газов пистолет в лицето на Доган, докато той изнасяше доклад по време на Осмата национална конференция на ДПС, е обвинен в хулиганство и закана за убийство.

Според Цацаров от ключово значение ще е комплексната експертиза на пистолета и намерените у Енимехмедов два ножа, предаде БНР.

Главният прокурор каза, че не се знае какво представлява оръжието, а само трите патрона.

По-рано в понеделник стана ясно, че Октай Енимехмедов платил 45 лв. за турския газов пистолет и трите патрона, с които той беше зареден при опита за покушение срещу лидера на ДПС.

Оръжието е купено в петък от магазин на фирма „Армс.бг“, близо до УАСГ, а същата вечер, на път към вкъщи, Октай пробвал пистолета и гръмнал успешно с един патрон. Наблизо избухвали фойерверки и звукът не направил впечатление.

При нападението в събота оръжието засече и двата му опита да стреля срещу Ахмед Доган бяха неуспешни.

„Но ние предстои тепърва да изясним какво е било положението, свързано с държаните и намерени ножове, както и какви са възможностите за поражение, макар и с такъв боеприпас, макар и с такова оръжие, но от съвсем близко разстояние на човешка глава“, коментира Цацаров.

Той добави, че една комплексна съдебно-психиатрична и психологическа експертиза ще даде цялостния психологически профил на Енимехмедов.

„Няма да спрем дотук, ще търсим не просто само идеите, които са го движили, а очевидно има такива, но и евентуалната съпричастност на други лица при формирането на решението за това действие и неговото изпълнение“, каза още Цацаров.

Той не можа да отговори дали прокуратурата е допуснала грешка, като е оповестила обвинението, защото първоначалните данни били такива.

Цацаров съобщи, че към този момент няма данни за други лица, помагали на Октай, но разследването тепърва започвало.

Цацаров заяви, че прякото наблюдение на случая е възложено на Борислав Сарафов, но прокурорите и следователите, които работят по делото за нападението над вече бившия лидер на ДПС, ще имат пълна свобода.

#Сотир Цацаров #главен прокурор #ДПС #Ахмед Доган #Октай Енимехмедов #газов пистолет #„Армс.бг"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници