Граждани организират протест: „Ако изгубим БДЖ, губим България"

Граждани организират протест: „Ако изгубим БДЖ, губим България"
Протести срещу приватизацията на БДЖ се провеждаха вече няколко пъти. През лятото имаше акции „Окупирай Централна гара", на които се събраха стотици граждани. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Граждани излизар на протест срещу приватизацията на БДЖ под мотото „Ако изгубим БДЖ, губим България".

Протестът срещу приватизацията и разграбването на държавата се организира от Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт в социалната мрежа Фейсбук, предаде БГНЕС.

Заявилите желание да излязат на улицата и да се обявят, че БДЖ не е за продан, са близо 1000 души.

„БДЖ е кауза за всички българи и всеки може да открие за себе си защо е важно да спасим нашата железница. Има аргументи за Еколозите, за Националистите, за Левите и за Десните ... Единствените, на които не можем да помогне са неолибералите," казват протестиращите, защитници на държавната железница.

Протести срещу приватизацията на БДЖ се провеждаха вече няколко пъти. През лятото имаше акции „Окупирай Централна гара", на които се събраха стотици граждани.

Последният такъв протест се проведе на 22 декември, когато граждани излязоха пред Централната гара в София и заявиха „STOP на приватизацията и ликвидацията на БДЖ".

2012 г. беше белязана и от протести на железничари заради съкращенията, системно закъснение на изплащането на трудовите им възнаграждения, премахнатите карти за пътуване на служителите на БДЖ.

През юли служители на БДЖ поискаха оставката на ръководителите на Холдинг БДЖ Владимир Владимиров и Йордан Недев, а искане публично да се извини беше отправено към министър Ивайло Московски, заради негово изказване, че всички служители на БДЖ, заловени за кражби, са членове на синдикати.

#протест #БДЖ #приватизация

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници