„Еурактив": На първия си демократичен референдум българите поискаха нова АЕЦ

„Еурактив": На първия си демократичен референдум българите поискаха нова АЕЦ
Референдумът се възприемаше от мнозина като тест за обществената подкрепа на политиката на Борисов преди парламентарните избори през юли, пише „Еурактив". Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Българите гласуваха в полза на строежа на нова ядрена централа на първия им референдум в посткомунистическата ера, съобщава европейският портал „Еурактив".

Сайтът напомня, че решението на социалистите да инициират референдум беше отговор на замразяването на строежа на ядрената централа „Белене" през март миналата година.

Премиерът Бойко Борисов казва, че АЕЦ „Белене" ще струва над 10 млрд. евро, което е прекалено висока сума за бедната страна. Някои интерпретират изказването на Борисов като усилие да се намали зависимостта на страната от Русия в енергийната област, допълва „Еурактив".

Управляващата партия ГЕРБ на премиера Бойко Борисов не успя да спре провеждането на референдума, но се погрижи той да се състои през януари, най-студения месец в България.

Освен това мнозинството махна името „Белене" от въпроса, който в крайна сметка гласеше: „Трябвали да се развива ядрена енергия в България чрез строежа на нова централа?".

При тези условия референдумът се възприемаше от мнозина като тест за обществената подкрепа на политиката на Борисов преди парламентарните избори през юли, пише сайтът.

Според обществени допитвания БСП и ГЕРБ са с много близки резултати преди изборите през юли с подкрепа по около 20%.

Подкрепата на БСП изглежда нараства, докато тази за ГЕРБ намалява заради провала според мнозина на правителството да се справи с проблемите с корупцията и да подобри жизнения стандарт на населението.

#референдум #БСП #ГЕРБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници